Gátat vetnek az árvíznek

2018.09.04. 10:00

Záportározó építése zajlik Szilvágy határában

Hetek óta zajlik a falu határában egy záportározó építése. A bukóakna elkészült, jelenleg egy 55 méter hosszú, úgynevezett hordalékfogó gát kialakítása zajlik, melynek szeptember 30. a befejezési határideje.

Gyuricza Ferenc

A kivitelező jövő szeptemberig dolgozhat Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Péntek Katalin, a település polgármestere emlékeztetett: az önkormányzat 2016-ban pályázott a községet folyamatosan veszélyeztető árvíz kiküszöbölése érdekében kialakítandó tározóra, és ennek megépítésére kaptak mintegy 55 millió forintot. A pályázati támogatás mértéke százszázalékos, azaz az önkormányzatnak ehhez a beruházáshoz nem kell hozzájárulnia.

A kivitelező jövő szeptemberig dolgozhat Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

– Nagyobb esőzéskor, hirtelen hóolvadások idején rendre elönti a települést a környező domboldalról lezúduló víz – mondta a polgármester. – Legutóbb idén tavasszal szembesültünk a problémával, 2016- ban pedig komoly árvízzel kellett megküzdenünk. Reméljük, a tározó kiépítése után a veszély végleg megszűnik.

A 860 négyzetméter felületűre tervezett tározó feladata az alkalmanként lezúduló áradat lassítása, illetve visszatartása lesz majd. A felgyülemlett vizet egy bukóaknán keresztül, az Ady úti árokrendszer segítségével vezetik majd a Medes- patakba. Ezért a beruházás az Ady utcai árkolást is magába foglalja. Ennek egy részét – körülbelül 50 méter hosszan – ugyancsak befejezik szeptember 30-ig, ám a munkálatok nagyobb része áthúzódik jövő évre, hisz közben a szennyvízberuházás is megkezdődik a faluban. Az árkolást, a vízelvezetők burkolását nem érdemes elvégezni, míg a szennyvízvezeték rákötésével nem végeznek a szakemberek.

A tározó kiépítésének végleges befejezési határidejét így 2019. szeptember 20-ban jelölték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában