Az idei Pro Urbe kitüntetés volt a fél évszázad koronája

2018.09.27. 07:00

Ötvenéves obsitosklub ünneplése Zalaegerszegen

Az idén már harmadszor töltötte meg rendezvényével a Keresztury VMK színháztermét a honvédklub egyesület. Mely a katonatalálkozó és a dandárévforduló után szerdán saját jubileumát ünnepelte.

Fincza Zsuzsa

Idén már harmadszor töltötték meg a VMK színháztermét Fotó: a szerző

Majdnem napra pontosan ötven évvel ezelőtt, 1968. szeptember 29-én alakult meg a Helyőrségi Művelődési Otthonban a Fegyveres Erők és Testületek Klubja. A társadalmi környezettel együtt megváltozott a közösség is: a zárt körű katonanyugdíjas-klub szé­les társadalmi kapcsolatokkal rendelkező, nyílt, igazi civil szervezetté alakult. Rendezvényüket megtisztelték a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviselői, barátaik, az osztrák bajtársi szövetség güssingi városi szervezetének küldöttei, élükön Vinzenz Knorral, Güssing polgármesterével, valamint a zalai honvédklubok és társadalmi szervezetek vezetői.

Idén már harmadszor töltötték meg a VMK színháztermét Fotó: a szerző

Az ünnepség a klub leg­aktívabb csoportja, a dalkör műsorával kezdődött, közreműködésükkel a Himnuszt, majd katonadalokat és bakanótákat is együtt énekeltek az obsitos katonák és vendégeik.

Az egybegyűlteket elsőként Németh István nyugalmazott őrnagy, a klub elnöke köszöntötte, aki felelevenítette a közösség történetének fontosabb állomásait. Köztük fél évszázados munkájuk megkoronázását, amikor idén májusban átvehették a Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet.

Balaicz Zoltán polgármester a jubileumra sem érkezett üres kézzel, ezúttal „a katonai hagyományok őrzése, ápolása, az ifjúság honvédelmi nevelése területén végzett kiemelkedő tevékenységéért” Zalaegerszeg város emléklapját adományozta az ünneplő közösségnek. Emléklappal fejezte ki nagyrabecsülését Korom Ferenc altábornagy, honvéd vezérkari főnök is. Elismerésben részesítette az egyesületet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka.

Ezután Szabó László nyugalmazott alezredes, a klub elnökhelyettese bemutatta a közösség fél évszázadáról szóló könyvet, majd a rendezvény a Honvéd Művészegyüttes műsora után közös vacsorával és zenés, táncos esttel ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában