Magyar nemesítés

2018.09.07. 17:30

Nagy jövő előtt áll Messiás, a Zalában született szőlő

Állami elismerést kapott a Messiás, a dr. Bakonyi Károly által nemesített vörösbort adó szőlőfajta, s így már saját nevén is forgalomba hozható a belőle készült bor. Pénteken mutatták be a Pannon Egyetem Georgikon Kar szőlőtelepén, a hagyományos őszi szakmai napon megtartott sajtótájékoztatón.

Keszey Ágnes

A Messiást bemutató sajtótájékoztatón dr. Brazsil József, dr. Pálfi Dénes, Sztanev Bertalan, dr. Kocsis László, Jászberényi Dániel, Németh Ferenc és hátul áll Szabó Péter tanársegéd

Közel két évtizede dr. Bakonyi Károly nemesítette a fajtát, mely hosszú évek munkája, sok-sok kísérlet és ugyancsak több évi, az állami elismeréshez szükséges vizsgálat után kapta meg ezt a minősítést. A Dunáj és a Merlot keresztezéséből született meg a Messiás. Mediterrán típusú, testes vörösborként a csúcskategóriában is megállja a helyét, de születhet belőle primőr nedű is, piros gyümölcsös jellemzőkkel és rozé is, melyben a piros ribizlire emlékeztető jegyek dominálnak.

A Messiást bemutató sajtótájékoztatón dr. Brazsil József, dr. Pálfi Dénes, Sztanev Bertalan, dr. Kocsis László, Jászberényi Dániel, Németh Ferenc és hátul áll Szabó Péter tanársegéd Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap
A résztvevők tisztelegtek dr. Bakonyi Károly emléke előtt a Georgikon pincészet udvarán álló szobránál – középen dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök – nagymestere, hátul Szládovics László, a szőlőtelep vezetője és dr. Kocsis László Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

20 éve vártak erre a napra

A fajta születésének történetét dr. Pálfi Dénes címzetes egyetemi docens idézte fel, aki maga is kóstolta közel két évtizede az első, kísérleti termésmintákat. Visszatekintését úgy kezdte: körülbelül 20 éve várták ez a napot, az állami elismerés megszerzését.

- A név sok vitát adott. De a nemesítő iránti tiszteletből is így illik, hogy ha ezt ő elnevezte Messiásnak, akkor nevezzük mi is. Ilyen hosszú és eredményes nemesítői munka után, érthető, hogy ez a név méltó a fajtához is és e nemesítőhöz is. Hiszem, hogy odaátról, az édenkert fővincellérjeként is velünk van és örül az elismerésnek – emelte ki személyes hangvételű visszaemlékezésében a szakember.

Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője is mesélt a nemesítés történetéről, az 1990-es évek végéről, amikor dr. Bakonyi Károly már közel nyolcvanadik életévén túl is is kijárt a szőlészetbe, tudván, hogy a fajtának idő kell, míg termőre fordul és ahhoz is, hogy a lehető legjobbá váljon. Mint a tanszékvezető elmondta: a nemesítő is az állami elismerést tűzte ki célul. Az ehhez szükséges vizsgálatok nyolc évig tartottak. Az állami elismeréssel már forgalomba hozható a Messiás bor ezzel a fajtanévvel, a szőlőt pedig telepíthetik a gazdák. Eddig csak kísérleti jelleggel lehetett ültetni, így fél hektáron található meg az országban.

Nagy termésbiztonságú fajta

- Olyan fajtát álmodtunk közösen – és segítettek bennünket nagyon sokan – amelyik termésbiztonsága nagy. Ha valaki rozét akar, augusztus elején-közepén már szüretelheti nyugodtan: olyan cukorgyűjtő képességgel rendelkezik, hogy ekkor már 17,5- 18 mustfok jellemzi. A borok, amelyek itt az asztalon vannak, nagy testű vörösborok, van, amelyiknek 15,5 százalék alkoholtartalma van, hatalmas tanninokkal. Mindezekért lesz jövője ennek a fajtának a piacon – mutatta be a Messiást dr. Kocsis László, hozzátéve, hogy azon kevés vörösbor egyike, mely magyar nemesítésű. Két borász: a nagyradai Cézár pincészet képviseletében Jászberényi Dániel és a balatongyöröki Áldos pincészet tulajdonosa, Németh Ferenc szólt a Messiással kapcsolatos tapasztalataikról. Előbbi borászat 22,5 utóbbi 21 mustfokkal szüretelte augusztus végén, melyet óriási eredménynek tartanak.

A Georgikon Kertészeti Tanszéke által szervezett szakmai nap megnyitóján Sztanev Bertalan, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárság osztályvezetője az idei szőlőtermésről és a szőlősgazdák által igényelhető támogatási lehetőségekről szólt. A szőlősgazdák, borászok gyakorlati termesztéstechnológiai bemutatón is részt vehettek. E napon tartották a Georgikon Borverseny eredményhirdetését, s ennek borait, valamint szőlőfajtákat és jelölteket, s természetesen Messiás fajtából készült nedűket is kóstolhattak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában