Magyar nemesítés

2018.09.07. 17:30

Nagy jövő előtt áll Messiás, a Zalában született szőlő

Állami elismerést kapott a Messiás, a dr. Bakonyi Károly által nemesített vörösbort adó szőlőfajta, s így már saját nevén is forgalomba hozható a belőle készült bor. Pénteken mutatták be a Pannon Egyetem Georgikon Kar szőlőtelepén, a hagyományos őszi szakmai napon megtartott sajtótájékoztatón.

Keszey Ágnes

Közel két évtizede dr. Bakonyi Károly nemesítette a fajtát, mely hosszú évek munkája, sok-sok kísérlet és ugyancsak több évi, az állami elismeréshez szükséges vizsgálat után kapta meg ezt a minősítést. A Dunáj és a Merlot keresztezéséből született meg a Messiás. Mediterrán típusú, testes vörösborként a csúcskategóriában is megállja a helyét, de születhet belőle primőr nedű is, piros gyümölcsös jellemzőkkel és rozé is, melyben a piros ribizlire emlékeztető jegyek dominálnak.

A Messiást bemutató sajtótájékoztatón dr. Brazsil József, dr. Pálfi Dénes, Sztanev Bertalan, dr. Kocsis László, Jászberényi Dániel, Németh Ferenc és hátul áll Szabó Péter tanársegéd Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap
A résztvevők tisztelegtek dr. Bakonyi Károly emléke előtt a Georgikon pincészet udvarán álló szobránál – középen dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök – nagymestere, hátul Szládovics László, a szőlőtelep vezetője és dr. Kocsis László Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

20 éve vártak erre a napra

A fajta születésének történetét dr. Pálfi Dénes címzetes egyetemi docens idézte fel, aki maga is kóstolta közel két évtizede az első, kísérleti termésmintákat. Visszatekintését úgy kezdte: körülbelül 20 éve várták ez a napot, az állami elismerés megszerzését.

- A név sok vitát adott. De a nemesítő iránti tiszteletből is így illik, hogy ha ezt ő elnevezte Messiásnak, akkor nevezzük mi is. Ilyen hosszú és eredményes nemesítői munka után, érthető, hogy ez a név méltó a fajtához is és e nemesítőhöz is. Hiszem, hogy odaátról, az édenkert fővincellérjeként is velünk van és örül az elismerésnek – emelte ki személyes hangvételű visszaemlékezésében a szakember.

Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője is mesélt a nemesítés történetéről, az 1990-es évek végéről, amikor dr. Bakonyi Károly már közel nyolcvanadik életévén túl is is kijárt a szőlészetbe, tudván, hogy a fajtának idő kell, míg termőre fordul és ahhoz is, hogy a lehető legjobbá váljon. Mint a tanszékvezető elmondta: a nemesítő is az állami elismerést tűzte ki célul. Az ehhez szükséges vizsgálatok nyolc évig tartottak. Az állami elismeréssel már forgalomba hozható a Messiás bor ezzel a fajtanévvel, a szőlőt pedig telepíthetik a gazdák. Eddig csak kísérleti jelleggel lehetett ültetni, így fél hektáron található meg az országban.

Nagy termésbiztonságú fajta

- Olyan fajtát álmodtunk közösen – és segítettek bennünket nagyon sokan – amelyik termésbiztonsága nagy. Ha valaki rozét akar, augusztus elején-közepén már szüretelheti nyugodtan: olyan cukorgyűjtő képességgel rendelkezik, hogy ekkor már 17,5- 18 mustfok jellemzi. A borok, amelyek itt az asztalon vannak, nagy testű vörösborok, van, amelyiknek 15,5 százalék alkoholtartalma van, hatalmas tanninokkal. Mindezekért lesz jövője ennek a fajtának a piacon – mutatta be a Messiást dr. Kocsis László, hozzátéve, hogy azon kevés vörösbor egyike, mely magyar nemesítésű. Két borász: a nagyradai Cézár pincészet képviseletében Jászberényi Dániel és a balatongyöröki Áldos pincészet tulajdonosa, Németh Ferenc szólt a Messiással kapcsolatos tapasztalataikról. Előbbi borászat 22,5 utóbbi 21 mustfokkal szüretelte augusztus végén, melyet óriási eredménynek tartanak.

A Georgikon Kertészeti Tanszéke által szervezett szakmai nap megnyitóján Sztanev Bertalan, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárság osztályvezetője az idei szőlőtermésről és a szőlősgazdák által igényelhető támogatási lehetőségekről szólt. A szőlősgazdák, borászok gyakorlati termesztéstechnológiai bemutatón is részt vehettek. E napon tartották a Georgikon Borverseny eredményhirdetését, s ennek borait, valamint szőlőfajtákat és jelölteket, s természetesen Messiás fajtából készült nedűket is kóstolhattak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik