Felújításra vár

2018.09.07. 11:30

Megmentik az enyészettől a kanizsai Inkey-kápolnát

Egykor szebb napokat látott a város egyik legismertebb, ikonikus műemléke. Az Inkey-kápolna épülete jelentős állagromlásnak indult, ám Kanizsa vezetése nem nézi behunyt szemmel a problémát.

Szabó Zsófia

A kápolna műemléki védettség alatt áll, így az engedélyek beszerzése sem egyszerű Fotó: Szakony A./Zalai Hírlap

Omladozó, málló vakolat, repedések a homlokzaton, rések a falakon. Jelenleg nem nyújt szép látványt a 250 évvel ezelőtt épült kápolna. Mindössze korabeli fotók és nosztalgikus visszaemlékezések tudják felidézni a neobarokk-rokokó stílusú műemlék néhai pompáját.

A kápolna múltja

A kálvária és családi mau­zóleum sorsa az elmúlt évtizedek során nem volt zökkenőmentes. Számos tény, ugyanakkor legenda is övezi a múltját. A második világháború után kifosztották a sír­kápolnát, díszeit eltulajdonították, sőt, az ötvenes években a jó pár méter magas kupola rézborítását is ellopták ismeretlenek. Sok esztendő múlva, 1974-ben kifosztották a padló alatti kriptát, ahol – egyes feljegyzések szerint – az építtető Inkey család nyugszik. A fából készült Krisztus-korpuszt viszont sikerült megőrizni: a Thúry György Múzeumban kapott helyet.

Szintén érdekesség, hogy a kápolna az elmúlt negyed évezred során mindössze egyszer lett felújítva, 1975-ben, az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség jóvoltából.

– Az Inkey család mauzóleuma jobb sorsra érdemes – ennek dr. Erdős László önkormányzati képviselő adott hangot a legutóbbi kanizsai közgyűlésen. A városatya személyes és lakossági felvetést követően tárta fel a kápolna problémáját a testület előtt. Egyúttal megoldást, segítséget kért a városvezetéstől az épület megmentéséhez.

A kápolna műemléki védettség alatt áll, így az engedélyek beszerzése sem egyszerű Fotó: Szakony A./Zalai Hírlap

– Erkölcsi kötelességünk a kápolna megóvása – emelte ki a képviselő. – A felújításra kellene közös megoldást találnunk. Ha ez nem valósítható meg, állagmegóvó javítások szükségesek, amelyek a további romlást megakadályoznák, a jelenlegit pedig megszüntetnék. Tény, hogy maga a felújítás jelentős összegbe, több tízmillió forintba kerülne, amennyiben csak a külső problémákat nézzük – részletezte dr. Erdős László.

Nagykanizsán kiemelt figyelmet fordítanak a helyi védelem alatt álló épületekre. A város évente jelentős összeggel támogatja renoválásukat, aminek köszönhetően nemcsak egy, de több ilyen létesítmény is megmaradhat az utókornak.

Először felmérik az állapotát

Ugyanakkor nem csupán a helyi oltalom alatt lévő házakat, szobrokat, táblákat, sírhelyeket tartják szem előtt. A műemlék értékű Inkey-kápolna problémájának megoldásán is dolgoznak.

Dénes Sándor polgármester hangsúlyozta: első feladat a 250 éves építmény szakemberek általi vizsgálata lesz.

– Ennek során egy állapotfelmérés történik, hogy lássuk, milyen problémák vannak a kápolnával – mondta a város első embere. – Ezt követően tudunk költségvetést készíteni, a szükséges munkák és anyagi vonzatuk tekintetében. Amennyiben a rendbehozatalt önerőből kell megoldanunk, kisebb lépésekben tudunk haladni. Az államnak azonban van egy úgynevezett mauzóleumprogramja. Ennek keretében lenne esély pályázati támogatás révén felújítani a kápolnát. A városnak ez esetben is, csakúgy, mint máskor, önerőből is kellene tennie pénzt a felújításhoz – részletezte Dénes Sándor. Hozzáfűzvén: kétségtelen, Nagykanizsának meg kell mentenie a kápolnát az utókornak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában