Idén „gyere zöldbe” fesztiválozni!

2018.09.01. 07:00

Megelevenednek Zala ízei, színei, hagyományai a megyeszékhely őszi nagyrendezvényén

Szeptember 7-8-9-én, péntek-szombat-vasárnap kerül megrendezésre Zalaegerszegen az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

ZH

A tavalyihoz hasonlóan a mézlovagrendek is felvonulnak majd

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: amikor 10 évvel ezelőtt, 2008-ban először szerveztek ősszel fesztivált, annak fő iránya a szüret, a szőlő, a bor volt. Ugyanakkor eltelt egy évtized, és mára majdnem minden településnek van már szüreti programja.

- Nekünk olyan arculatot kellett találni, ami egyedi, ami unikális, ami csak ránk, zalai emberekre, zalaegerszegiekre jellemző! Ha azt mondjuk, Baja vagy Szeged, akkor halászléfesztivál, ha azt mondjuk Miskolc, akkor kocsonyafesztivál, ha azt mondjuk, Békéscsaba, akkor kolbásztöltő fesztivál. Nos, Zalaegerszegnek is meg kellett találnia a saját gasztronómiai arcát!

A tavalyi jótékonysági vadfőzés egy pillanata. Idén 104 csapat kínálatából lehet majd válogatni

Zala megye hazánk egyik erdőkben és vadakban legjobban bővelkedő területe, megyénk egyharmadát erdők borítják, így jelentős az erdőgazdálkodás, a faipar, a vadgazdálkodás és a vadászati turizmus. Zala megyében a vadászati tevékenység 314 ezer hektáron zajlik, 58 vadászterületen. A zalai erdőkben jellemzően inkább nagyvadak élnek. A vadgazdálkodás a gímszarvasra és a vaddisznóra alapozódik, de az őzek száma sem kevés. De egy zalai vadgasztronómiai fesztiválon nemcsak a vadételek a fontosak, hanem a zalai erdők minden kincse, a gomba, a méz, az erdei gyümölcsök, az aszalványok és természetesen a zalai pálinkák és borok is, sorolta a polgármester.

A tavalyihoz hasonlóan a mézlovagrendek is felvonulnak majd

- Magyarország számára megtiszteltetés, hogy az 1971-es esemény után 50 évvel, 2021-ben újra hazánk rendezheti meg a Vadászati Világkiállítást. Zala megye számára pedig az a megtiszteltetés, hogy a világkiállításon három attrakcióval is jelen lehetünk: a keszthelyi Vadászati Múzeum rendezvényeivel, a sohollári Zalai Vadászati Évadnyitóval, és a Zalaegerszegen megszervezésre kerülő Országos Vadpörkölt és Borfesztivállal. A következő években az a feladatunk, hogy közös összefogással dolgozzunk együtt mindhárom zalai rendezvény, és ezáltal a 2021-es Vadászati Világkiállítás sikere érdekében!

A fesztiválra hat testvérvárosi delegáció is érkezik, többen a jótékonysági vadfőzésen is ott lesznek főzőcsapattal. Jön a németországi Kusel, amellyel idén ünnepeli Zalaegerszeg a testvérvárosi kapcsolat 20 éves évfordulóját. Részt vesz továbbá a rendezvényen az ugyancsak németországi Marl, a felvidéki Dunaszerdahely, az erdélyi Barót, a Kárpátaljai Beregszász, a muravidéki Lendva.

Pénteken 13.30 órától vadászati szakmai konferencia lesz a díszteremben. Köszöntőt mond: Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere és Ulrike Nagel, a németországi Kusel polgármestere. A konferenciát megnyitja: dr. Tóth Csaba, a keszthelyi Vadászati Múzeum igazgatója. A konferencia házigazdája dr. Kun Edit, a Nimród vadászújság igazgatója. Előadások: Lipp Adrienn lovas vadász, világmárka nagykövet: „Diana nyeregben”, Horváth Iván, a Pro Silva Hungaria elnöke: „Terítéken az erdő, avagy változatosság és erdőgazdálkodás”, Jagicza Attila, a Bakonyerő Zrt. üzemtervezési és szakfelügyeleti osztályvezetője: „Terítéken az örökerdő, az erdőtörvény változásainak fényében” és dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának egyetemi docense: „Quo vadis Afrika? Vadorzás, vadászat, vadvédelem a fekete kontinensen”.

Balaicz Zoltán polgármester és felesége, Balaicz Zoltánné, mellettük Vigh László országgyűlési képviselő az egyik korábbi felvonuláson Fotó: Archív

A fesztiválnyitó ünnepi felvonulás pénteken 16 órakor kezdődik. Útvonal: Csány László tér, Kossuth Lajos utca, Széchenyi téri nagyszínpad. Résztvevők: huszárok, valamint a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület katonái (az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 170 éves jubileuma jegyében, többszöri puska és ágyú díszsortűzzel), az Albatrosz Táncegyüttes, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, a Zalai Táncegyüttes, népzenészek, a városvezetők, testvérvárosi delegációk, a vadászkamara és a vadászszövetség vezetői és tagjai, vadászok, a Vadászkamara Kürtegyüttese, zalai erdészek, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatói, borlovagrendi tagok, mézlovagrendi tagok, báthorys diákok, nyugdíjasklubok tagjai, szüreti menet.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója a felvonulás után a Széchenyi téri nagyszínpadon lesz, ahol a beszédek és a díszsortűz után a Vadászkamara Kürtegyüttese, majd a Zalai Táncegyüttes műsora következik.

Szombaton 9 órától rekordszámú, 104 főzőcsapat vesz részt a jótékonysági vadfőzésen a városháza környékén. A rendezvényen a Kvártélyház Dísz téri jegypénztárában elővételben megváltott, illetve a vadfőzés napján a helyszínen árusított 500 forintos ebédjegyekkel lehet az elkészült ételekből vásárolni. Egy ebédjeggyel egy adag étel vásárolható. Az ebédjegyekből befolyt összeggel támogatott jótékony célok: Bogáncs Állatmenhely, zalaegerszegi gyermekjátszóterek fejlesztése. A zsűrizésre nevezett ételek eredményhirdetése 15:30-kor lesz a városháza előtt.

Természetesen mindhárom napon lehet majd vadpörköltet enni a rendezvény területén, az úgynevezett vadpörkölt pontokon.

A vadászkutyák és egyéb ebek felvonulása szombaton 16 órakor kezdődik, útvonaluk: Csány László tér – Kossuth Lajos utca – Széchenyi téri nagyszínpad – vissza a Kossuth utca felé – érkezés a Dísz térre.

Vasárnap 15 órától csatajelenetet mutat be a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, valamint meghívott vendégeik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170 éves jubileuma jegyében a Széchenyi téri nagyszínpad és Kvártélyház előtti területen.

Az Art Mozi a fesztivál ideje alatt a Vuk, valamint a Vad Balaton című filmet kedvezményes, 750 Ft/fő áron vetíti.

A helyi vadászati hagyományok és értékek ápolására néhány hónappal ezelőtt alakult meg a Zalaegerszegi Vadászegyesület, melynek tagjai a fesztivál mindhárom napján külön standdal lesznek jelen, ahol vaddisznó- és szarvashúsból készült burgert kínálnak lilahagyma-lekvárral és zalai dödöllés bucival. Mivel Zalaegerszegen idén már második alkalommal került megrendezésre a Street Food Weekend, fontos megmutatni, hogy a vadétel nemcsak vadpörköltet jelent, hanem számos más elkészítési módja van, sőt utcai ételként, wild food formában is meg tud jelenni. Érdekesség, hogy közben a helyi ELF kisüzemi sörfőzdében készül Zalaegerszeg város söre, a ZEG, amelyhez a göcseji tökmagolajból kiindulva pirított tökmagot is felhasználtak. A város sörének bemutatkozása a szeptember 28-30. közötti Zalaegerszegi Sörfesztiválon lesz, de az ELF standja a vadfesztiválon is elérhető.

Tompa Gábor fesztiváligazgató elmondta: a mostani fesztiválon a bor lesz a főszereplő, és a hagyományokhoz híven a díszpolgárok idén is megválasztják a város borát.

A rendezvény ideje alatt a legkülönfélébb ízletes vadételeket lehet majd megkóstolni az Arany Bárányban, a Terra Incognitában, a Díszpintyben, a Piccolóban, a Pedróban és a Tannin Restóban.

A fesztivál zenei kínálatában többek közt a Firkin, az Irie Maffia, a német The Watching, a KÁOSZ, a Junkies, a Back II Black szórakoztat esténként. A belvárosban pedig most is ott lesznek a boros és sörös pavilonok, valamint a finom ételeket kínáló árusok.

A fesztivál jelmondata: „Gyere zöldbe!”. Fontos, hogy a résztvevők is hangsúlyozzák, akár a turisták szemében is mutassák a rendezvény jellegét, ezért a szervezők kérik, hogy aki csak teheti, ebben a három napban öltözzön vadásziasan vagy legyen rajta minél több zöld és barna ruha.

Mindenkit szeretettel várnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában