Első a biztonság

2018.09.15. 15:30

Belvárosi játszótérszemle Zalaegerszegen

A mászókán szerzett apró horzsolások, az önfeledt kacagás a hintában, mind a gyermekkor része. Zalaegerszeg belvárosában bolyongva, kiválasztottunk néhány játszóteret, hogy leellenőrizzük milyen állapotban vannak, s megfelelnek-e az EU-s követelményeknek.

Rákos Bianka

Fotó: A szerző

Magyarországon 2004-ben kezdték el felülvizsgálni, később pedig felújítani a játszótereket. Mára szinte teljesen eltűntek az éles, kopott libikókák és mászókák, s felváltották őket a biztonságos, készségfejlesztő játékok a kicsik valamint a szülők legnagyobb örömére. Zalaegerszeg belvárosban sok kisgyermekes család él, így nem csoda, ha egyre több, és egyre modernebb játszótér épül.

Huszár Belián és édesanyja Ágnes Fotó: A szerző

Sok-sok móka, biztonságban

- Magasabbra, magasabbra! – kiáltotta az öt éves Huszár Belián, akit édesanyja Ágnes hintáztatott a Berzsenyi út társasházai között megbúvó kis játszótéren. Délután három óra körül járt, napos volt az idő, ám egy babakocsi mellett üldögélő hölgyön kívül nem lehetett mást látni a játékok között.

Gumis szőnyeg vigyáz a gyermekek testi épségére Fotó: A szerző

- Biztonságos, de szerintem kicsi. Jobban örülnék egy nagyobb játszótérnek, mert csúcsidőben nagy a tömeg. Persze, most kicsit korán jöttünk, de ha négy és hat óra között érkezik valaki, sokat kell várni a játékokra – mondta el véleményét Rákos Ágnes. – Nagyon szeretem ezeket az új játszótereket. Annak idején a mászóka alatt csak a fű volt, így keményebbet lehetett esni. Szerencsére a gumi és a homok, amivel mostanában lefedik a talajt hatékonyabbak baleset ellen. Mivel gyerekekről van szó, a sérülés még így is elkerülhetetlen, de jóval kisebb dolgokról van szó, mint régen – folytatta az anyuka.

Belián egyik kedvence a mászóka Fotó: A szerző

A játszótér az egyik legnépszerűbb a környéken, sok játék áll rendelkezésére kicsiknek és nagyobbaknak is. Van fából készült libikóka, hinta, kötelekkel felszerelt mászóka és csúszda is. Természetesen mindegyik megfelel az EU-s szabályoknak, így a baleset veszélyesebb helyeken gumiszőnyeg óvja a kicsiket a sérülésektől. A játszótér jó állapotú, bár apróbb hibákkal találkozhatunk. A legnagyobb hiba talán a szemét.

Ha jó az időjárás, gyakran este hétkor is tele van a játszótér

- Vannak kukák, de láthatóan nem mindenki szereti őket használni. A hely rendszeresen karban van tartva, de a sok bulizó tinitől és a hajléktalanoktól nehéz megóvni. Hiába van kerítés, elég egy nap, s máris találunk szemetet valamelyik sarokban – panaszkodott Ágnes.

Rongálás és szemétkupac

Nem kellett túl messzire mennünk, hogy rábukkanjunk egy újabb játszótérre. Ottjártunkkor az autóbusz állomáshoz közel már sokkal rosszabb állapotok uralkodtak. A játszótér közvetlen közelében egy összetört vodkás üveg szilánkjai borították a kikövezett teret, chipseszacskó, cigicsikkek és műanyag palackok hevertek a földön. Az összképen tovább rontott, hogy a játszótér kerítését megrongálták. Hiányzott egy léc.

A csúszdát frissen festették, ám a buszállomás közelében lévő játszótéren sok illetéktelen szemetel Fotó: A szerző

- Nem örülök neki, mert hiába rendezett a kerítésen belül, a gyerek simán kibújhat a résen, ott pedig nem a legjobb a helyzet – fűzte hozzá Ágnes.

Hiába van sok kuka, nem mindenki használja Fotó: A szerző

Érthetetlen a szemétkupac, hiszen több kihelyezett kuka is van a környéken, nemcsak a játszótéren belül. A padok és a játékok mind rendezettek és biztonságosak, ráadásul egy ping-pong asztal is van a közelben. A csúszda, a mászóka és a libikóka egytől-egyig makulátlan állapotban volt, látszott rajtuk, hogy frissen lettek lefestve. Beliánt nem is zavarta a hulladék, kiválasztotta a számára legszimpatikusabb játékot, s onnan már csak nehezen lehetett lecsalogatni.

Szuper játszótér a belvárosban

A kisgyermekes anyukák a Bóbita játszóteret tartják a legjobbnak Zalaegerszegen, ám máshol is találhatunk olyan helyet ahol a megszokottak mellett, kreatív játékokkal találkozhatunk. A belvárosi OTP Bank mögötti emeletes házak árnyékában mini gyermekparadicsomra leltünk.

A ponyva védi a gyerekeket a Naptól Fotó: A szerző

- Juj, ez tetszik! – szökött ki hirtelen a kis Belián szájából, mikor meglátta a mászókát, amelyhez egy kis malomszerű játék is tartozott. Szaladt is előre, majd felmászott, és egyből elkezdte rakosgatni a homokot a láncra fellógatott vödörbe.

Mászófal az OTP mögötti játszótéren Fotó: A szerző

A bank mögötti játszótérre tényleg nem lehet panasz, sehol egy eldobott zsebkendő, ráadásul óriási ponyvát húztak fölé, így a hely a tűző Naptól is védett. A padokon ülve mindent be lehet látni, s a kerítés is a legjobb állapotban van. A jól ismert klasszikusok mellett, mint a hinta, a csúszda és a homokozó, van például mászófal is a kicsiknek. A hely Ágnest is lenyűgözte, megjegyezte, hogy ez az egyik kedvence a városban.

Fotó: A szerző

Szerencsére a város nagy gondot fordít a játszóterek modernizálására és az újak építésére. Nemrég két vadonatúj helyet adtak át a kicsik örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában