Beruházás

2018.09.06. 11:30

Hétszázmillió forintból újítják fel a zalakarosi fürdő gyógycentrumát

Közel 700 millió forintból újul meg a fürdő több mint 25 éves gyógycentrumának ezer négyzetméteres medencetere. A beruházás részleteiről tegnap a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót.

Benedek Bálint

Cziráki László (balról), Novák Ferenc és Szabadics Attila, a kivitelező cég alelnöke a megújulás előtt álló gyógycentrumban Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Zalakarosi Fürdő fennállásának napra pontosan az 53. évfordulóján Cziráki László vezérigazgató a város prominens személyiségei előtt a fürdő fejlődésének jelentősebb állomásairól tartott prezentációt.

– Három évvel a termálvíz felfedezése után, 1965. szeptember 5-én nyitotta meg kapuit a fürdő – mondta a vezérigazgató. – A létesítmény az eltelt évtizedekben folyamatosan fejlődött és bővült, éppen ötven éve 50 méteres úszómedencét alakítottak ki. Majd újabb mérföldkő volt, amikor az itt talált vizet gyógyvízzé minősítették, Zalakaros pedig gyógyhely lett. Ezután 1990– 92 között épült a gyógycentrum. A kupolás medencetér és a vele közvetlen kertkapcsolatban álló kert mindig a fürdő egyik zászlóshajója volt, a komplexum kiemelt szolgáltatásait képviselte a nyitását követő két évtizedben.

Cziráki László (balról), Novák Ferenc és Szabadics Attila, a kivitelező cég alelnöke a megújulás előtt álló gyógycentrumban Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Megújul a gyógycentrum

Cziráki László hozzátette: az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a fürdő számos része megújult, bővültek az élményt nyújtó családbarát szolgáltatásaik. Most eljött az ideje, hogy visszanyerje méltó fényét az egyik legimpozánsabb épületrész, a gyógycentrum, mely több mint 25 évig állt a hazai és külföldi vendégek szolgálatában.

– A teljes rekonstrukció az épületrész egyedi atmoszféráját, formavilágát, és stílusjegyeit megtartva történik – folytatta. – Új tetőszerkezet épül, ezenkívül megtörténik a nyílászárók cseréje, új burkolatot és fogadóteret építünk ki.

Ilyen lesz a megújult gyógycentrum Fotó: Látványterv

A kertben megújulnak a járdafelületek és a napozóterasz burkolata. Az épület vendégek által nem látható részei is felújításon esnek át, megerősítik az alapot, felfrissül a gépészet, új fűtési rendszer és uszodatechnika kerül beépítésre. Modernizálják az elektromos hálózatot, energiatakarékos LED-világítást építenek be. A beruházás várható bekerülési összege közel 700 millió forint lesz. Ez a rész október elején bezár, s várhatóan a beruházás 2019-es évben készülhet el.

Cziráki László friss hírrel is szolgált: az év fürdője internetes szavazáson, a vendégek voksai alapján a fürdő óriási versenyben a második helyet szerezte meg.

A fürdő és a település kapcsolata

Novák Ferenc polgármester köszöntőjében emlékeztetett: a fürdő fejlesztése hatással van a város életére is.

– Fontos, hogy mi történik a településen – tette hozzá Novák Ferenc. – Jó úton járunk, a fejlesztéseink sorából kiemelkedik a 800 millió forintos gyógyhelyi fejlesztés, melynek keretében a közeljövőben a jelenlegi sportcentrum helyén épül látogatóközpont, szabadtéri színpad és rendezvénytér. Tervezünk a jövőben iparterület- fejlesztést, napkollektorok kihelyezését középületekre, javítjuk a belterületi utakat és nagy beruházás lesz a civil ház bővítése. Így remélhetőleg még többen választják Zalakarost – így a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában