Tízéves testvérvárosi kapcsolat

2018.08.05. 10:00

Többszörös ünnepen jártak a zalakarosiak a lengyelországi Olesnóban

A fürdőváros küldöttsége a lengyel partnertelepüléssel kötött együttműködési megállapodás 10 éves évfordulóját ünnepelte Olesnóban.

Benedek Bálint

Ünneplő polgármesterek (balról): Novák Ferenc, Sylwester Lewicki (Olesno) és Ralf Paul Bittner (Arnsberg, Németország) Fotó: ZH

A mintegy tízezer lakosú délnyugat- lengyelországi várost 810 éve alapították. A helyiek idén ünnepelték különleges, Szent Annáról elnevezett fatemplomuk 500. születésnapját is, és az eseményre német és skót vendégeket is hívtak. A zalakarosi küldöttséget Novák Ferenc polgármester, Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester, Horváth Vencel képviselő, valamint Cziráki László, a Turisztikai Egyesület elnöke, a Gránit Zrt. vezérigazgatója és Szakál Tibor településgondnok képviselte. A jubileumi ünnepségen Novák Ferenc is szót kapott. Kiemelte: értékekkel és élményekkel teli évtized áll a két település mögött.

– A két nép, a lengyel és a magyar kapcsolata történelmi és rendkívüli – fogalmazott.

– Irigylem lengyel barátainkat erős hitükért: hisznek Istenben, a munkában, értékeikben, hagyományaikban, szeretteikben. És tudjuk: az élet erejét a hit adja. Néha elgondolkodunk a sorson, úgy érezzük, valakinek szándékai vannak velünk. Mindkét település védőszentje Szent Anna. Új templomunk, Az isteni irgalmasság temploma is lengyel vonatkozású, hiszen Szent II. János Pál lengyel pápa hirdette meg ezt az ünnepet, és itt van a vérereklyéje, valamint a szintén lengyel Szent Fausztina ereklyéjét is őrizzük templomunkban. A zalai polgármester hozzátette: az eltelt intenzív és tartalmas tíz év biztos alapot nyújt a jövőhöz. Sok minden történt, de van még tennivaló bőven. Fejleszthetik a gazdasági kapcsolatokat, a polgárok cserelátogatásait. Idén az iskolák közti együttműködés keretében lengyel fiatalok sportversenyen is szerepeltek Karoson.

Ünneplő polgármesterek (balról): Novák Ferenc, Sylwester Lewicki
(Olesno) és Ralf Paul Bittner (Arnsberg, Németország) Fotó: ZH

Május végén az olesnói városháza munkatársai ismerkedtek Zalakaros és környéke értékeivel, a delegáció meglátogatta a városnapi rendezvényt. Szeptemberben pedig kulturális fesztiválra invitálják a karosiakat. A vendéglátók gazdag programot szerveztek a testvérvárosi küldöttségnek. Felkeresték többek közt a körzeti központot Opoléban, elmélyedtek az itteni híres dóm történetében. Meglátogattak egy kastélymúzeumot Pszczynában. Az 500 éves templomban lezajlott szentmise, amit a lengyel érsek-prímás celebrált több ezer ember előtt, örök élmény marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában