Eredményes nyári szűrőakció

2018.08.01. 11:00

Nagykanizsán egy hónap alatt 362 ember vett részt a kórházi melanóma-vizsgálaton

Ingyenes és fájdalommentes anyajegyszűrést bonyolítottak le májustól bő egy hónapon keresztül a Kanizsai Dorottya Kórházban. A vizsgálatra összesen 365 fő jelentkezett.

Benedek Bálint

Dr. Buzás Judit dermatoszkóp segítségével alaposan megvizsgált minden anyajegyet Gaál Villő testén. A melanóma szűrés ingyenes – és fájdalommentes Fotó: Szakony Attila

A dél-zalai intézmény immár harmadik alkalommal csatlakozott az „Euromelanoma” rendezvénysorozathoz. Ez azt is jelentette, hogy az érdeklődők tájékozódhattak az interneten a szűrésről és annak időpontjáról.

– Mind a két rendelésen heti húsz órában fogadtuk a központi kartonozóban bejelentkezett embereket – tájékoztatta lapunkat dr. Buzás Judit bőrgyógyász főorvos. – Ennek eredményeképpen itt, az intézményben összesen 308 beteggel találkoztunk, míg az egyik kanizsai gyárban még 54 fő csatlakozott a szűréshez. Elégedettek lehetünk a számokkal, hiszen minden korosztályból voltak jelentkezők, sok esetben egész családok érkeztek. Találkoztunk olyanokkal is, akik kizárólag azért regisztráltak, mert a családjukban vagy a környezetükben előfordult korábban melanómás beteg.

Dr. Buzás Judit dermatoszkóp segítségével alaposan megvizsgált minden anyajegyet Gaál Villő testén.
A melanóma szűrés ingyenes – és fájdalommentes Fotó: Szakony Attila

A főorvos elmondta még, hogy egyértelműen hasznos vizsgálatokat tartottak. Jó néhány pácienst küldtek tovább anyajegy-eltávolításra, sőt klinikailag, vagyis ránézésre három esetben melanóma- gyanút állapítottak meg. Négy esetben bőrdaganatot találtak, de rákot megelőző állapotot is többeknél regisztráltak.

– Az, hogy ilyen szép számmal jelen voltak a páciensek, motiváló erőt jelenthet a jövőben talán mások számára is – fogalmazta meg reményeit dr. Buzás Judit. – A Társadalombiztosító által támogatott ingyenes szűrésre továbbra is lehet jelentkezni a megszokott módon, a központi kartonozóban. Tombol a kánikula, ezért fontos betartani, hogy már délelőtt 10-től 16 óráig lehetőleg ne tartózkodjunk a napon. Ilyenkor ugyanis annyira erős a sugárzás, hogy hamar megég a bőr. Főleg a gyermekkorban elszenvedett napégés vezethet melanómához. Tapasztalataink szerint még mindig nagyon kevesek alkalmazzák a fényvédő készítményeket, pedig a daganatok megelőzésében biztosan van szerepük ezeknek, illetve a bőrkárosodások megelőzésében is segítenek. A napfényre különösen érzékenyek, vagyis a világos bőrűek, vörös hajúak és zöld vagy kék szeműek, fizikailag is védekezzenek, akár felöltözve fürödjenek.

Az egyik tegnapi páciens, a 18 éves Gaál Villő bőrén több anyajegy is található, kisebbek és nagyobbak egyaránt. Bár eddig még nem volt szűrésen, de a doktornő tanácsára ezután évente megnézeti ezeket. Elmondta: hiába tombol a nyár, mindig figyel a bőrére, kalapot hord és fényvédő krémeket is rendszeresen használ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában