Az iskolaköpeny sok gondot megoldott

2018.08.27. 10:00

Lehet divatos és praktikus egyszerre a suliviselet?

Alig hihető, de már itt is van a szeptember. Ezekben a napokban a gyermekes családok a boltokat járják, s az iskolai eszközök beszerzése mellett a kinőtt ruhák, cipők pótlása is aktuális.

Arany Horváth Zsuzsa

A kényelmes utcai viseletet kedvelik a kisebbek Fotók: Shutterstock

A lehetőségek korlátlanok, szinte csak a pénztárca szab korlátot. Nem kell hozzá jóstehetség, hogy megállapítsuk, ilyenkor gyakorta kapnak hajba a legbékésebb családtagok is. Az anyuka a szolid, egyszerű, praktikus holmik felé terelné a csemetét, aki viszont egyfelől a márkákat, másfelől a trendi pólókat, nadrágokat keresi, s persze azt, amit a legjobb barát is viselhetőnek tart.

A kényelmes utcai viseletet kedvelik a kisebbek Fotók: Shutterstock

Az én időmben az iskolaköpeny sok idevágó gondot megoldott, igaz, nem találhatott senki olyan gyereket, aki szerette volna. A köpeny sok ország tradicionális iskoláiban egyenruhaként él, elfedve a különbségeket, kiemelve a hagyományokat. Manapság nem iktathatóak ki a médiahatások, de épp ezért, könnyen lehet, hogy a világhálón látott fekete nadrágok, rakott szoknyák, fehér blúzok, ingek divatja is eljön egyszer.

Az ünnepi alkalmakra is lehet vidám kollekciót találni

Arra azonban mindenkinek ügyelnie kell, hogy az iskola nem strand, nem hétvégi kirándulás vagy búvóhely és nem is lányszoba. Az írott és íratlan szabályok betartása még nem jelenti az egyéniség korlátozását. A legfontosabb szempont a kényelem, hiszen órákat kell ülni, nem mindegy, milyen szoros a ruházat. Örömteli, ha jól variálhatók a darabot, ezzel akár a színek és formák, minták harmóniája is észrevétlen tanítható. Az is lényeges, hogy könnyen mosható legyen, mivel egy-egy kedves ruhát hétfőre gyakran újra tisztának szeretné látni a nebuló, mert újra és újra ugyanazt akarja felvenni. (Még az sem megvetendő ötlet, ha egy nagyon eltalált pólóból többet veszünk, örülni fogunk a második félévben, ha nem a kinyúlttal kell beérni.)

Az izgő-mozgó alsó tagozatosok hálásak a gömbölyített bútorokért

A cipő sarkalatos kérdés, és ez nem szójáték. A szakemberek szerint cipőt ne örököltessünk a gyerekekkel, mert mindenki másképp tapossa ki, a fejlődő lábfej kényelme megéri a kiadást, kevesebb lesz később a torzulás.

Ha sikerült praktikus, évszaknak megfelelő ruhára, kabátra, sapkára rábeszélni serdületlen drágáinkat, már csak abban kell reménykednünk, hogy ergonómiailag magasan tervezett iskolai bútorok között tölthetik a nap nagyobbik felét. Az osztálytermek hangulatos díszítéséhez így biztosan szívesen hozzájárulunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában