Központi segítség kellene

2018.08.15. 17:08

Küzdenek a sárlavinával Oltárcon

Idén már negyedszer öntötte el a kistelepülés két pontját a környező, magasabban fekvő szántókról lezúduló sárlavina.

Horváth-Balogh Attila

A közfoglalkoztatottak, Horváth Tibor és Bogdán József tegnap is takarították a sarat Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A kis költségvetéssel rendelkező, 250 lelket számláló település azonban saját erejéből nem tudja végrehajtani azokat az intézkedéseket, amelyekkel megelőzhető lenne a probléma.

- A falunak két olyan pontja van, ahol az esőzések (nem kell nagy, elég már egy kisebb is) hatására a földekről lezúduló sárfolyam utat tud törni magának az Oltárci-vízfolyáson keresztül – fogadott a helyszínen minket Lukács József polgármester. – A legrosszabb a helyzet az Alkotmány utcán, a hivatal közelében, ahol az út menti vizesárok sekély, az átereszek pedig szűkek, így a szántókról érkező sárfolyamot elvezetni egyik sem tudja, sőt, az átereszek vissza is duzzasztanak. Egy idő után pedig a sárlavina kiömlik a közútra, a járdára is, és az egyik ház udvarára, mindenhol 20-25 centiméteres réteget képezve. Az említett ingatlanban egy néni él egyedül, aki szegény, tőlem várja a megoldást, de én azon túl, hogy – akárcsak most – a közfoglalkoztatottjaimmal ellapátoltatom a lerakódott sarat, mást tenni nem tudok.

A közfoglalkoztatottak, Horváth Tibor és Bogdán József tegnap is takarították a sarat Fotó: Szakony/Zalai Hírlap
Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A polgármester jelezte: már kérte az illetékes szervek segítségét, de a helyszíni bejárás alkalmával ezek képviselői általában csak széttárták a karjukat és azt válaszolták, hogy sajnos, nekik sem áll rendelkezésükre akkora pénzösszeg, amekkorára szükség lenne. Vagy azt mondták: az átereszek megfelelnek a célnak...

- Ki kellene cserélni nagyobb keresztmetszetűekre az átereszeket, szükség volna az árok mélyítésére és egy záportározó is jó lenne – tette hozzá Lukács József. – Idén már negyedszer önt el minket a sár, nem tudom, mi kellene ahhoz, hogy valaki felfigyeljen a gondunkra...

Hasonló helyzetről számolt be Baumgartner László, a szomszédos Bánokszentgyörgy polgármestere is, aki azt mutatta: a falut átszelő patak az elmúlt napokban szintén kis híján kiöntött, a víz a 2-2 és fél méter magasan lévő gyalogos híd aljáig ért. Mint mondta: még pénzt is adott volt az önkormányzat a náddal benőtt meder kitisztításának költségeihez – hiába. Azt a választ kapták: a vízügy ütemezés szerint dolgozik, s majd jönni fognak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában