Támogatás

2018.06.27. 09:29

Folytatódik a nagykanizsai piarista iskola fejlesztése

A magyarországi piarista rendtartomány jelentős forrást kap a kormánytól iskoláinak fejlesztésére, a pénzből komoly beruházás indulhat a rend nagykanizsai oktatási intézményében is.

Horváth-Balogh Attila

Nyeste Pál igazgató a tervek egyik változatának makettjét mutatja, s rajta a tornacsarnok tervezett épületét Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, Boldog Donáti Celesztina Óvodában a tornacsarnok kérdését oldanák meg, valamint megteremtenék a XXI. századnak megfelelő modern, a digitális technológián alapuló oktatási rendszer infrastrukturális, tárgyi és személyi feltételeit.

Nyeste Pál igazgató a tervek egyik változatának makettjét mutatja, s rajta a tornacsarnok tervezett épületét Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

- A kormányzat még az előző ciklusban, tavaly, a fennállásának 400. évfordulóját ünneplő piarista rendtartományt a támogatásáról biztosította – bocsátotta előre Nyeste Pál atya, a nagykanizsai iskola igazgatója. – A rendszerváltás után a piaristák eléggé amortizált épületekbe költözhettek vissza, melyek fejlesztését kívánja segíteni a kormányzat. Konkrétan 5 intézményről van szó, s ezek sorában a kanizsairól. Tavaly a rend 1 milliárd 50 millió forintot kapott a tervezésre, a kivitelezésre fordítható összeget pedig a kiviteli tervek alapján biztosítja majd a kormány – a dokumentumokat októberig kell bemutatnunk. Annyi már tudható, hogy a nagykanizsai intézményre maximum 2,5 milliárd forint jut, az 5 piarista iskolának nyújtott kormányzati támogatás összege pedig maximum 25 milliárd. Nekünk a legfontosabb a tornacsarnok problémájának megoldása, ugyanis a meglévő tornatermünk kicsi, a részben a mi területünkön lévő, de a szomszédos Zsigmondy-iskolához tartozó tornacsarnok pedig számunkra nem használható, hiszen arra az említett intézmény diákjainak is szüksége van, másrészt a tulajdonviszonyok is meglehetősen kuszák. A helyzetet komplikálja, hogy az elmúlt években növekedett a testnevelés óraszám, a meglévő tornatermünkben kell ennek megfelelünk az általános iskolásoktól a gimnazistákig. Ez azonban a terem méreténél fogva fizikai korlátokba ütközik, ezért a gimnazisták gyakran „kiszorulnak” szabad térre, sajnos, akár még télen is. Mindenki tudja, hogy a friss levegőn tornázni egészséges, de esőben, hóban, szélviharban mégsem küldhetjük ki a gyerekeket. Ilyen időjárási viszonyok közepette a tornateremben bizony, – ahogy mondani szokták – „tömegnyomor” van, ami senkinek se jó. Ennek a számunkra jelentős problémának a megoldására szeretnénk építeni egy tornacsarnokot.

Az igazgató atya azt mondta: egyelőre két változatról van szó ennek kapcsán. Az első verzió szerint az új tornacsarnok az iskolakomplexum sarkán lévő tornaterem helyén, a Sugár utcára merőlegesen épülne meg 4 öltözővel, kézilabda pályával, konditeremmel. A beruházás keretében új, korszerű, az egészségesebb étkeztetést jobban lehetővő tevő konyha és tágas étterem is létesülne, mely a kétszintes, közel 800 négyzetméteres alapterületű épület alsó szintjének kétharmadán kapna helyet. A fennmaradó egyharmadon közösségi teret hoznának létre, ahol a szabadidő hasznos eltöltését biztosító eszközöket, pingpong-asztalt, csocsót állíthatnak fel a gyerekek. A másik verzió szerint az új tornacsarnok a mostani sportpálya alatt épülne meg, süllyesztett módon, megfelelő belső világítással, a tetején pedig a megújuló, jelenleg meglehetősen avult állapotú sportpályával. Hogy a két változat közül melyik valósul meg végül, azt a városi főépítésszel a beépíthetőség kapcsán folytatott tárgyalások, egyeztetések után döntik el a rend vezetői.

A kormány által biztosított forrás nagyobbik felét pedig a manapság modernnek számító interaktív és a digitális technológiát ötvöző oktatási módszerek bevezetésére fordítják.

- Látjuk, hogy a gyerekek ma már a frontális óravezetésre alkalmatlanok, új módszerekre van szükség, hihetetlen gyorsasággal folytatódik a digitális technológia és bővül a digitális tananyag – folytatta az igazgató. – Ehhez igazodóan jelentős pedagógiai megújulást szeretnénk végrehajtani, ami azonban infrastrukturális megújulást is kíván. A főépületünket, annak tantermeit ennek megfelelően alakítanánk át, összenyithatóvá, szétválaszthatóvá, átjárhatóvá tennénk őket, mint ahogy a tananyagot is. Ugyanis ma már nem különül el egymástól mereven tanóra és szabadidő, s ezt az elvet szeretnénk érvényesíteni az oktatás során. Ez a rendnek mind az 5 intézményét érinti, s úgy vélem, hogy a XXI. század legnagyobb fejlesztése lesz a piarista iskolákban, nem csak fizikálisan, de szemléletben is. Ennek jegyében természetesen, a pedagógus kollégák szakmai továbbképzése szintén megvalósul. S akkor még nem ejtettünk szót a tábla méretű LCDL-monitorokról, s a gyerekek kezébe adható tabletekről, merthogy bizony, ma már az interaktív táblák is elavultnak számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában