Turizmus

2018.06.16. 11:00

A Festetics-család örökségét bemutató túrák Keszthelyen és környékén

Látogatás a kastélyban, fürdőzés a hévízi gyógytóban, séta a fenyőkkel szegélyezett úton, pillantás a tó túlpartjára egy hajdani skóciai hercegnő kedvenc pihenőhelyéről - ez csak néhány azok közül, amelyet a Festetics-örökség program keretében túraútvonalakra felfűzve ajánlanak majd a vendégeknek.

Keszey Ágnes

Tematikus körutakra várják a vendégeket hamarosan a zalai balatoni települések: a Festeticsek örökségét mutatják be. A keszthelyi Fő téren lévő, padon ülő Festetics György-szobor mellé szívesen ülnek le a turisták fotózkodni. Képünkön Tar László, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda vezetője

Új szemléletű turisztikai vonzerő kialakításán dolgozik a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda egy pályázati projekt előkészítéseként, amelynek vezetője a Magyar Turisztikai Ügynökség. A térség életét felvirágoztató Festetics-családhoz kötődő helyszíneket egy csokorba gyűjtve túraútvonalakat ajánlanak majd a vendégeknek. A programot a napokban turisztikai újságíróknak is bemutatták. Ezen nemcsak a körutak állomásait ismerhették meg a jelenlevők, hanem közelebbről is megismerkedhettek a Festeticsekkel Tar Ferenc történész jóvoltából, aki felidézte a nemesi család életét és tevékenységét, Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója pedig a kastély fejlesztési projektjeiről szólt.

- Eddig általában Keszthelyt és környékét mint üdülőterület mutattuk be: a nyári lehetőségeket és programokat, szálláshelyeket, strandokat, gasztronómiát. Most gyökeres váltás történik: a Nyugat-Balaton történelmi örökségét, a Festeticseket emeljük ki. Ez tudatos váltás, hogy marketingmunkánkban a késő tavaszi és kora őszi lehetőségekre hívjuk fel a figyelmet, ami illeszkedik a mai trendekhez. Szerte Európában divatosak a három-négy napos város- és térséglátogató utak – szólt a szemléletváltásról Tar László, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda vezetője.

Tematikus körutakra várják a vendégeket hamarosan a zalai balatoni települések: a Festeticsek örökségét mutatják be. A keszthelyi Fő téren lévő, padon ülő Festetics György-szobor mellé szívesen ülnek le a turisták fotózkodni. Képünkön Tar László, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda vezetője

A Festetics-örökség program iránt érdeklődő vendégeket szeretnék arra ösztönözni, hogy hagyják a szálláshelyen autójukat, s gyalogos városi túrán vagy biciklivel fedezzék fel a térséget és kalandozzanak a múltban is. A kerékpáros Festetics-körutak közül a 16 kilométeres szakaszra a kisgyermekes családok is elindulhatnak, ennek hosszított változata a 48 kilométer távolságú Emléktúra. Azoknak pedig, akik az összes, Festeticsekhez kötődő látnivalót szeretnék felkeresni, a kétnapos Örökségtúrát ajánlják.

- Az újdonság az, hogy hálózatba szeretnénk fűzni a látnivalókat, hogy ezeket végigjárják a látogatók. A Festetics-kastélyban az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek, az Amazon Ház Látogatóközpont is várja a vendégeket a főúri utazásokat bemutató kiállítással, a kastély összes múzeuma része a programnak. A Georgikon Majormúzeum épülete hajdan majorsági központ volt, itt gőzgépekkel is ismerkedhetnek a látogatók. A Balatoni Múzeum területét a Festeticsek adományozták a városnak és jelentős támogatást adtak annak az alapítványnak, amelynek segítségével elindulhatott építése. A Fenyves-allé szerintem Európa egyik legszebb biciklis és hintós útvonala lesz a közeljövőben (túrázók most is járhatják a fasort), közepén található Újmajor, mely szintén a Festeticsek uradalmi központja volt. Itt van a Szendrey Júlia emlékszoba, itt született Petőfi hitvese, akinek édesapja uradalmi intéző volt. A hajdani fenékpusztai ménes kapcsán is fejlesztéseket tervez a Helikon Kastélymúzeum: kiállítások létrehozását, istállórekonstrukciót és lovasbemutatók megrendezését. A temetőben lévő Festetics-mauzóleum is a túra egyik állomása – mutatta be a kastélytól a fenékpusztai kiskastélyig tartó szakaszt Tar László. – A tervek szerint ez az útvonal majd hintóval is végigjárható lesz. A város másik részéből kivezető úton és a szomszédos településeken is vannak nevezetességek, amelyeket bevonnak a Festetics-örökség programba.

A Festetics-kastély és a hozzá tartozó múzeumok eddig is kedvelt célpontjai voltak a Keszthelyre látogató vendégeknek Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap
Hajdan Lady Mary Hamilton is a balatongyöröki Szépkilátónál pihent és gyönyörködött a balatoni táj szépségében Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

- Ha a Csapás úton végigtekerünk, ott van a Festetics Imre nevét viselő állatpark. Ő a genetika „atyja”: Mendel előtt 40 évvel írta első örökléstani könyveit, amelyben lefektette a genetika alapjait. Innen tovább lehet menni a Nagymezőre és gyönyörködni a nemesi család egykori uradalmában a Festetics-kilátóról. A 300 éves Darnay-boronapince is beleilleszkedik a programba. A vonyarcvashegyi Festetics Helikon Taverna és borpincéje is része a túrának – ezt Tasziló építette. A balatongyöröki Szépkilátó, a páratlan kilátással bíró terület Hamilton-emlékhely is. Ez volt Festetics Tasziló és felesége, Lady Mary Hamilton skót hercegnő kedvenc pihenőhelye. Lesz Balatongyörökről Balatonmáriafürdőig hajózással egybekötött túra is, ebben az egykori Festetics-vadászházat, a Csillagvárat is megismerhetik a vendégek – mutatta be a Keszthely melletti települések látnivalóit Tar László. A közös jeggyel látogatható Festetics-örökség program helyszíneit és a túraútvonalait nem csak nyomtatott kiadványokban mutatják be a turistáknak, egy telefonra letölthető idegenvezetés (audio-guide) is társul majd hozzá. A Festetics-örökség program a tervek szerint a jövő év tavaszán indul. Első körben a hazai vendégek és a környező országok lakói figyelmébe ajánlják az örökségtúrákat, de az angol vendégek idecsábítása is cél lesz. A turisztikai szakemberek szerint mindezzel nemcsak a nyári szezon meghosszabbítását, a legalább féléves idény megteremtését érik el, hanem új vendégeket is idecsábítanak.

- A városban jelenleg körülbelül 300 ezer vendégéjszaka van, a Helikon szálloda fejlesztése és a Festetics-örökség program ezt 20-30 százalékkal tudja növelni – emelte ki Tar László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában