Kódolók és cybersrácok

2018.05.14. 11:30

Zala megyei iskolák is bekapcsolódtak a digitális nagy kalandba

Csendes informatikateremmé alakult pénteken a Mindszenty-iskola tornacsarnoka, 78 általános iskolás diák 3 fős csoportokban vágott bele az országszerte egy időben zajló „Nagy digitális kalandba”.

Fincza Zsuzsa

Az 5-6. osztályos korcsoport győztese a Zrínyi-gimnázium „Kódolók” csapata, balról jobbra: Hermán Krisztina, Goldfinger Blanka és Tüske Johanna Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

Másodszor rendezték meg

A Logiscool programozó iskola égisze alatt működő A Digitális Tudásért Alapítvány másodszor rendezte meg a versenyt. Országszerte 36 helyszínen 14.30-kor veselkedtek neki a háromfős, 3-4. és 5-6. osztályos diákokból álló csapatok, hogy a digitális világgal, a logikus, algoritmikus gondolkodásmóddal kapcsolatos feladatokat online teljesítsék.

– Az alapítvány küldetése: segíteni a gyerekeket abban, hogy aktív alkotói legyenek a digitális világnak – mondta Cseppán Adriána Barbara, a Logiscool zalaegerszegi iskolavezetője.

- A cél, hogy megismertessük a gyerekekkel a programozás alapelveit, a digitális eszközök s az internet biztonságos használatát. Az alapokat a Logiscool iskolájában sajátítják el, a zalaegerszegibe a különböző tanintézetekből 120 diák jár, akik zömmel egyetemista tanároktól tanulják meg a játékos, élmény alapú programozást – folytatta Cseppán Adriána Barbara.

Az 5-6. osztályos korcsoport győztese a Zrínyi-gimnázium „Kódolók” csapata, balról jobbra: Hermán Krisztina, Goldfinger Blanka és Tüske Johanna Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Balatonkeresztúr

A csapatok zömmel Zalaegerszegről érkeztek, egy-egy csapattal képviseltette magát Nagykanizsa és Balatonkeresztúr. A feladat az volt, hogy továbbfejlesszék a tavaly megismert LogiRobi, a barátságos űrből érkezett robot tudását.

A 60 perces játékidő végén a versenyzők becsukták a laptopokat, s a tornacsarnok visszanyerte eredeti funkcióját: ki a bordásfalra mászva, ki az ajándék lufikkal labdázva vezette le a feszültséget. Alig telt el azonban 10 perc, már meg is érkezett a budapesti központból az eredmény: az 5-6. osztályos korcsoportban 1. a zalaegerszegi „Kódolók” (Hermán Krisztina, Goldfinger Blanka, Tüske Johanna), 2. az egerszegi „Cyberguys” (Kovács Máté, Kiss Balázs Viktor, Szeglet Gergő Bálint), 3. a kanizsai „Digitális harcosok” (Szüreti Márk, Várkonyi Daren, Rákhely Péter). A 3-4. osztályos korcsoport győztese az egerszegi „Digi Kids” (Nyulas-Tóth Martin, Bognár Nimród, Bajzik Bálint), a 2. az egerszegi „Craft fun” (Domján Dávid, Galbavy Ádám, László Bence), a 3. az egerszegi „Digitális kaland(orr)ok” (Gyurátz Emma, Kiss Anna Zsófia, Szili Magda). Az országos TOP 10-be a zalaiak közül az egerszegi Zrínyi-gimnázium „Kódolók” csapata jutott be, ők részt vesznek az országos eredményhirdetésen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában