Történelem

2018.05.06. 12:00

Véráldozatok és ellentámadás: 1918 első felének hadi eseményei

Folytatjuk történelmi ismeretterjesztő sorozatunkat, amelyet az első világháború eseményeinek századik évfordulója alkalmából indítottunk. Ezúttal 1918 első felének hadi eseményeit foglaltuk össze.

Dr. Papp Attila

Monarchista tüzérség az olasz fronton Fotó: archív

A Szovjet-Oroszországgal, 1917 végétől folytatott béketárgyalásokat fegyveres összetűzések kísérték a keleti fronton. Az Osztrák-Magyar Monarchia, hogy minél jobb tárgyalási pozíciót csikarjon ki magának, 1918. február 9-én különbékét kötött az ellenforradalmi Ukrán Radával: a Monarchia területi áldozatokra is hajlandó volt az ukrán élelmiszer-szállítmányokért, így lemondott a formálódó Ukrajna javára a cholmi térségről. De a Radával megkötött különbéke felbőszítette Lenin követeit, így megszakították a tárgyalásokat. Ez pedig kapóra jött a végre-valahára területi nyereségért, zsíros orosz földekért ácsingózó németeknek, akik február 18-án megindították a Linsingen tábornok vezette hadseregüket az ukrán térség ellen: 1918. március első napján már Kijev utcáin csattogtak a német bakancsok. Ugyanakkor a 10. német hadsereg Orsa és Mogiljov térségébe tört be, míg szintén német támadást kapott Pszkov és a Pejpusz-tó vidéke is. Ez-alatt a 8. német hadsereg megszállta a Baltikumot.

Monarchista tüzérség az olasz fronton Fotó: archív

A Monarchia is bekapcsolódott a támadásba, elsősorban a gazdag ukrán gabonatermő vidékek megszerzése lebegett a szemünk előtt. A Böhm-Ermolli tábornok vezette 2. hadsereg 1918. február 28-án lendült támadásba ukrán területen, és részint a szovjet partizánokkal, részint az ellenforradalmi ukránokkal és a kevéske értéküket védő, helyi ukrán lakosokkal vívott véres ütközetek után jelentős területeket vont az ellenőrzése alá. Mire a 2. hadsereg március 12-én bevonult Odesszába, túl volt az első összetűzéseken a minél nagyobb területeket megszerezni akaró, szövetséges német csapatokkal is. Miközben felvonultak az újonnan felállított Vörös Hadsereg első egységei, akcióba léptek Oroszország-szerte a parti- zánegységek is. Mivel mindkét fél jobbnak látta a béketárgyalások folytatását, ismét asztalhoz ültek, és 1918. március 3-án megegyezésre jutottak: a szovjet kormány 400 ezer négyzetkilométernyi területről és 60 millió lakosáról mondott le, de ezzel lélegzethez jutottak a szovjet forradalom vezetői. A breszt-litovszki béke aláírása után a németek még bevonultak a Donyec és a Don folyók vidékére, majd a Kaukázus előterébe is, ahol a szovjet ellen szerveződő ellenforradalmi csoportosulásokat támogatták és fegyverezték fel. Viszont ezek a harcok és a hatalmas orosz területek megszállása és biztosítása továbbra is 40- 45 német hadosztályt kötött le, akikre égető szükség lett volna a nyugati fronton, a felfejlődő brit-francia-amerikai hadseregek ellen. Az Ukrajna egyes részeit – Dél-Ukrajnában a Zbrucs folyó és a Közép-Donyec közötti térség majd 1000 kilométer hosszú és közel 300 kilométer széles szakaszát – megszálló, monarchista Ostarmee (keleti hadsereg) is hasonlóképpen járt. A terület folyamatos biztosítása érdekében jelentős számú csapatokat kellett a térségben állomásoztatni. A harcok még májusig elhúzódtak, aztán megkezdődött a terület módszeres lerablása, óriási szenvedést okozva a helyi lakosságnak: 1918 novemberéig Dél-Ukrajnából 13 ezer vagonnyi élelmiszert szállítottak el 450 millió aranykorona értékben.

Magyar tüzérségi megfigyelők a keleti fronton

A német hadvezetés a keleti front megszűnését követően eltökélte: nyugaton minden erejét összeszedve offenzívát indít, és győzelemmel fejezi be az I. világháborút. A támadás 1918. március 21. napján indult meg a brit- francia seregek csatlakozó szárnyán védő 5. angol hadsereg ellen, hogy az egész brit expedíciós hadsereget a La Manche csatornának szorítsa. A németek 194 hadosztállyal rohamozták meg az antanthadsereg 174 hadosztályát. Az antant a támadást felkészülten és jól kiépített védőállásokban várta. Ennek ellenére a németek kezdetben hatalmas sikert könyvelhettek el: az 5. angol hadsereg szinte teljesen megsemmisült, míg a mellette védő 3. angol hadsereg is súlyos vereséget szenvedett el, a brit- francia arcvonal pedig szétszakadt.

A hadászati sikerrel kecsegtető helyzetet azonban a németek – gyorsan mozgó egységek és tartalékok hiányában – kihasználni nem tudták.

Majd a főcsapást mérő erőt három hadműveleti cél elérésével bízták meg, amely a támadó élt így megbontotta, és ezzel a súlypontját a német támadás elvesztette. Az újonnan kinevezett antant főparancsnok, Foch tábornok a német offenzívát először Amiens térségében, majd Noyon-Montdidier és Abbeville előtt is megállította. A németek április 5-én leállították a támadást, de mivel a hadászati kezdeményezést kezükből kiengedni nem akarták, ezért máshol újrakezdték azt. Így 1918. április 9-én Flandriában, április 24-én Amiensnél, május 27-én Montdidier-Reimsnél, június 9-én Montdidier-Noyonnál, majd pedig július 15-én Marne-Reimsnél. A németek hatalmas véráldozatok árán 60 kilométerre megközelítették Párizst, de a győzelem végül elmaradt. A német csapatok és utánpótlás teljesen kimerültek, a franciák pedig július 18-án Villers-Cotterétsnél ellentámadásba lendültek, amely az ott lévő német erőket szinte teljesen felmorzsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában