orvosi tanácskozás Hévízen

2018.05.09. 09:00

Zalai orvosok is formálják a szakmai szabályokat

A fogászati ágazat emelkedő finanszírozása mellett a prevenciós rendszer javításának igénye, az egyes alapellátási ágazatok aktualitásai voltak a fő témái az Országos Alapellátási Szövetség szakmai tanácskozásának, melyet a napokban Hévízen tartottak.

Keszey Ágnes

Ekkor tartották a szervezet tisztújító közgyűlését is, melyen több zalai orvos is vezető feladatot kapott. Két, az ország más területén dolgozó alelnök mellett dr. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos a fogászatért felelős, a Hévízen dolgozó Varga András családterapeuta pedig a szociális ágazatért felelős alelnök lett.

Az egyesület munkáját elnökként – csakúgy, mint a szervezet megalakulása óta eltelt tíz évben – továbbra is a keszthelyi dr. Hertelendy László vezeti.

Állami támogatást is kaptak a praxisok

- A szakmai tanácskozáson szóba került, hogy végre valamelyest emelkedett a fogászat állami – finanszírozása, s egyszeri kiegészítő támogatást is kaptak a praxisok. Mint az elnök elmondta, ebben nagy szerepe volt tagjuknak, dr. Nagy Ákosnak Nagy sikernek könyveljük el az OASZ-ban, hogy az idei év első néhány hónapjában mintegy 150 fogorvos jelezte felvételi kérelmét a szervezetbe az imént említett eredmények miatt.

Azt látjuk, hogy a kollégák véleménye alapján szükség van arra, hogy a kötelező érdek-képviseleti szervek (kamarák) mellett legyen egy önkéntesen szerveződő, civil országos szervezet is – emelte ki Hertelendy László. Eddig az önkormányzati feladatellátás kapott nagyobb szerepet a szervezetben, mely most nem csak egyre több fogorvossal bővül, hanem a szociális ellátórendszer is nagyobb figyelmet kap.

Az elnök tájékoztatása szerint az illetékes minisztériummal eddig is jó volt a kapcsolat, a jogszabályok változásának véleményezésében – hiszen ebben is munkálkodik a szövetség. A célok között szerepel, hogy az új egészségügyi államtitkársággal még intenzívebb legyen a szakmai kapcsolat.

Az alapellátás komoly gondokkal küzd

- Azért is, mert úgy látjuk, hogy az alapellátás komoly gondokkal küzd. Nem csak a háziorvosokra gondolunk: beszélnünk kell az üzemorvoslás romló helyzetéről és megbecsültségéről, valamint az iskolaorvosi hálózat feladatairól , mert úgy látjuk, hogy kellő figyelem hiányában ezek a szakmák jelentőségüket vesztik – emelte ki dr. Hertelendy László, aki az üzemorvosi ágazat országos minőségügyi főorvosaként is így vélekedik.

Azt hozzátette, hogy a háziorvosok helyzete kedvezőbb, mert mind a lakosság felé való kommunikációban, mind a szakmai érdekképviseletben megfelelően erős, valamint megfogalmazása szerint az is optimizmusra ad okot, hogy emelkedik az ágazat finanszírozása.

- Ám itt is vannak problémák: fő gondnak látom túlzott adminisztrációs terhet és a szakemberhiányt. Nem csak az orvosokra gondolok: szakápolóból is egyre kevesebb van. Az üzemorvosi és az iskolaorvosi terület jelentőségét az adná, hogy ez a kettő preventív jellegű. Elsősorban nem betegségekkel foglalkozik, hanem azok megelőzésével. Ezek az orvosok munkaidőben, iskolaidőben ott vannak, ahol az emberek.

Ha nagyobb népegészségügyi, prevenciós tevékenységet kapnának, ők tudnának igazán hatékonyan segíteni. Szép dolog a háziorvosok prevenciós feladatainak az erősítése, de egyre emelkedik a betegforgalom, és a páciensek által elvárt vizsgálatok száma: úgy látom, nincsen túl sok szabad kapacitás a háziorvosi rendszerben erre. Másrészt beteg emberek közé nem is szívesen ülnének be szűrésekre, megelőzéssel kapcsolatos tanácsadásra várók- részletezte az OASZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában