Staféta

2018.05.20. 09:00

Miért lett példakép Alsónemesapáti kovácsa, Tóth József?

TÓTH ZOLTÁN a stafétát Tóth Dávid Kornélnak adta tovább, azt kérdezve, miként vált számára dinasztiaalapító példaképpé Alsónemesapáti kovácsa, Tóth József?

Arany Gábor

staféta

– DÉDIM nem tervezte, hogy bármiféle dinasztiát alapít, csupán átadta azokat az elveket a gyerekeinek, amikben hitt, és vele a szakmát is – felelte a 25 éves Tóth Dávid Kornél, aki a szerkezetlakatosságot kitanulva fordult a kovácsmesterség felé. – Ez a szakma nem játszott mindig főszerepet a családban, ám bennem, a legidősebb dédunokában felébredt a vágy, hogy folytassam, amit a dédi felépített. Én már nem ismertem, a szerszámaival öt éve találkoztam először. Már épült a műhelyem, aztán tavaly jött az ötlet, hogy megveszem a házat, ahol dédapám kovácsműhelye volt. Mindig felderülök, ahogy nézem a koromtól fekete falat, vagy este a körtefa alatt ülök, és belegondolok, én fogok itt egyszer kalapálni, családot alapítani. Ősi a kovács szakma, emiatt is érzem fontosnak, hogy továbbadjak valamit a jövőnek abból, amit a családomtól kaptam.

Tóth-Dávid Kornél

TÓTH DÁVID KORNÉL Gerzsényi Gina kosárfonónak adja a stafétát, azt kérdezve, a modern vagy a hagyományos vonal iránt nagyobb az érdeklődés a képzésben, illetve a vevők részéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában