legfőbb szellemi központban

2018.05.18. 11:30

„Letenye az én hazám, minden ideköt” – Dömők József 28 éve igazgat

A Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár a jövőben is a város egyik legfőbb szellemi központja és közösségfejlesztő, közéleti színtere. Továbbra is a negyedszázada megkezdett munka, a kisvárosi kulturális fejlesztés folytatása a programom és úgy gondolom, van mire építkeznünk. 

Horváth-Balogh Attila

Dömők József idén a 28. igazgatói évét kezdhette meg a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár élén Fotó: Fáklya Művelődési Ház

Ezt Dömők József, a határ menti kisváros kulturális intézményének igazgatója mondta, akit nemrég 2022 végéig ismét megbízott a képviselő-testület a művelődési ház vezetésével. A szakember idén 28. igazgatói évét kezdheti meg és 33 éve, 21 éves korától dolgozik az intézményben. Az első igazi és azóta is egyetlen munkahelyén – amit nem sokan mondhatnak el magukról.

Letenye szolgálatában

- Azt gondolom, hogy a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár tevékenysége nyitott könyv a lakosság és az önkormányzat előtt – bocsátotta előre Dömők József. – A munkánkat Letenye szolgálatában végezzük, s ebben meghatározó kritériumok számunkra a helyi értékek, érdekek és igények szerepe, azok felismerése, s természetesen, a rájuk való gyors reagálás. Mindig ezt kértem és eztán is ezt kérem a munkatársaimtól, akik többségével szinte a kezdetektől együtt dolgozom, így már – ahogy mondani szokták – félszavakból is megértjük egymást.

Dömők József az érettségit követően egy évig tanított képesítés nélkül a becsehelyi iskolában. Aztán a katonaság következett, majd a szombathelyi tanárképző főiskola történelem szakos általános iskolai tanár és népművelő szaka. Nappali tagozaton kezdte meg tanulmányait, de közben a letenyei művelődési ház akkori igazgatója, Tóth Oszkár már hívogatta, csalogatta a kulturális intézménybe dolgozni, mint népművelő.

- Ezért otthagytam a nappalit, levelezőn folytattam a főiskolát, s 1985 augusztus elsejével elkezdtem dolgozni itt, Letenyén – idézte fel az igazgató. – Akkor sokan azt mondták, nagy hülyeséget csináltam, mert a főiskolai évek általában az ember legszebb időszakát jelentik. Én azonban ezt nem bántam meg soha. Éreztem, hogy Oszkár bácsi számít rám, abban az időben nagy volt körülötte a fluktuáció. Másrészt várt rám az akkori menyasszonyom, ráadásul itthon voltam…

Sok dologra büszke lehet

Az 54 éves szakember azt mondta: az elmúlt több, mint negyedszázadból sok mindenre büszke.

- Talán a legbüszkébb arra vagyok, hogy jó híre van a letenyei kultúrának, elismerik Zala megyében, tisztessége van az itt folyó munkának – jelentette ki Dömők József. – Művészeti csoportjaink, nagyrendezvényeink sikerei, hagyományos táboraink iránti érdeklődés és a könyvtári mutatóink (hiszen integrált intézményként a bibliotéka is hozzánk tartozik) mind-mind azt mutatják, hogy az intézményben eredményes munka folyik. Annak ellenére, hogy régóta ember próbáló körülmények között, a nagyon rossz állapotú Andrássy-kastélyban kell dolgoznunk. Az épület részleges felújításához most pályázati forrást nyert az önkormányzat, így a munkafeltételek jelentős mértékben javulni fognak.

Dömők József megemlítette büszkeségei között a strandszínpadi előadásokat, valamint a Mura Menti Napok nívós továbbvitelét (a rendezvényt egykori főnökétől és tanítómesterétől, Tóth Oszkártól „örökölte meg”) – annak idején a 16. rendezvény szervezésébe kapcsolódott be 1986-ban, idén pedig már a 35.-et rendezik.

Dömők József idén a 28. igazgatói évét kezdhette meg a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár élén Fotó: Fáklya Művelődési Ház

- Úgy érzem, sikerült méltó módon megújítanunk az elmúlt években ezt a szép hagyományt, olyannyira, hogy a rendezvény mára kinőtte Letenye főterét – folytatta az igazgató. – De a büszkeségeink sorában megemlíthetem még a Hóvirág Tavaszi Fesztivált is, amely mára összművészeti fesztivállá vált. Fontosak számunkra a civil szervezetek, művészeti csoportok is, köztük a Vox Varietas Kamarakórus, illetve a Mákvirág Citerazenekar, amelyek több, mint negyedszázada működnek. Évente átlagosan 40 ezer fő látogatja rendezvényeinket, melyekből átlagosan százötvenet kínálunk az érdeklődőknek. Nagy hangsúlyt fektetünk az ismeretterjesztésre is, melynek nívóját talán jelzi, hogy 2014-ben másodikként mi kaptuk meg a Zala megyei TIT-szervezet Öveges József Emlékplakettjét. S kicsit beszéljünk a kezdetekről: arra szintén büszke vagyok, hogy anno 23 évesen megszerveztem a Mura Menti Népfőiskolát, amelynek előadásai a rendszerváltást megelőző pár évben mind-mind arról szóltak, hogy változás lesz, erre próbáltam felkészíteni az embereket és kicsit talán generáltam is a folyamatot. Szintén sikeres „projektjeim” között tartom számon, hogy 26 évesen, 1990-ben megalapítottam az akkori ifjúsági szerveződés tagjaival közösen Letenye első újságját, a Muravidéket, amely 4 évig működhetett.

Mindig újabb feladatok jönnek

Dömők József beszélt az elképzelésekről is. Mint rámutatott: tudja, hogy nem lehet a babérokon ülni, mert újabb feladatok jönnek, s a mércét folyamatosan emelni kell. Elképzelései között szerepel például egy tavaszi virágkiállítás, esetleg mezőgazdasági, illetve terménykiállítás. A könyvtár mellett áll az ország fájának is megválasztott platán, Letenye emblematikus növénye, amihez kapcsolódóan szintén lehetne egy környezettudatossággal, helyi természeti értékekkel foglalkozó őszi fesztivált szervezni. Összességében egy körülbelül félszáz pontos listája van, ennek megvalósítása véleménye szerint tartalmi és minőségi előrelépést jelent majd.

Végül hozzátette: az elmúlt 30 évben más munkahelyekre is hívták, így például lapunkhoz, a Zalai Hírlaphoz újságírónak, de lehetett volna vám- és pénzügyőr is. Ő azonban nem ment, s ezt soha nem bánta meg.

- Itt születtem, ez a hazám, minden ideköt. Ez az én otthonom – fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában