Pünkösdi fesztiválok

2018.05.22. 09:00

Hagyományos ételekkel és különlegességekkel készültek Lispeszentadorjánon és Zalalövőn

Fesztiválhangulat és jókedv uralta a pünkösdi rendezvényeket a mögöttünk hagyott hétvégén.

Gyuricza Ferenc

A lispeszentadorjáni fesztivál fiatal konyhamesterei a csülökpörkölttel Fotó: Gyuricza Ferenc

Lispeszentadorjánban negyedszer szerveztek pünkösdi fesztivált, kézműves vásárt, játszóházat, kulturális programokat és főzőversenyt kínálva az érdeklődőknek. Utóbbin tíz csapat vett részt, főként hagyományos étkeket készítve, de akadtak különlegességek is.

A Bogrács ördögei nevű, 18 év alattiakból álló társaság a csülökpörkölt mellé rántott bodzavirágot és batátát választott köretnek.

– Saját ötlet alapján dolgoztunk – mondta a Kiscsehiből érkezett, szakácsnak tanuló Hencz Martin, akinek barátai segítettek. – A csülökpörkölt receptje hagyományos, csak a fűszerezésen változtattam, annak összetétele azonban titkos. A köretnél frissen szedett bodzavirágot kevertem palacsintatésztába, azt sütöttük ki. Ettől édes-pikáns ízt kapott, így a batáta, az édesburgonya is jól harmonizál vele.

A lispeszentadorjáni fesztivál fiatal konyhamesterei a csülökpörkölttel Fotó: Gyuricza Ferenc

A Dudoráné Makaró Andrea, Müller Katalin és Plell József alkotta zsűri is elégedett volt a fiatalok munkájával, harmadik helyre értékelték őket. A verseny győztese a babgulyással nevező Kányavár, a második a helyi Nyugdíjasokért csapat lett, ők betyárpörköltet készítettek nokedlivel és uborkasalátával.

Zalalövőn egy évtizede a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezi a pünkösdi programokat. A rendezvény leglátványosabb eleme a pünkösdikirály- és -királynő-választás volt, a cím elnyeréséért tréfás, ügyességi, s leleményességet igénylő feladatokat kellett megoldaniuk a jelölteknek. A hölgyek közül a szaknyéri Hada Eszter, a férfiaknál a pankaszi Fölnagy András teljesített a legjobban.

A főzőversenyre 13 csapat nevezett, a legízletesebb étkeket a helyi Borbarát Kör Egyesület tagjai, a polgárőrök és a szattaiak készítették. Az általános iskolások számára meghirdetett képzőművészeti pályázaton pedig a több mint félszáz beérkezett alkotásból a bagodi Farkas Martin (alsó tagozat) és a salomvári, de a helyi iskolában tanuló Tóth Emese (felsősök) rajzát találta legjobbnak a zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában