A digitális fejlődésért

2018.04.26. 12:00

Modern eszközök állnak az olvasók rendelkezésére a gelsei könyvtárban

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően korszerű informatikai eszközökkel bővült a Petőfi Sándor Emlékkönyvtár.

Szabó Zsófia

Jakabfiné Bársony Judit könyvtáros az új informatikai eszközöket mutatja, amelyeket pályázaton nyertek Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A megvalósított fejlesztés célja többek közt az, hogy akik nem, vagy csak kevésbé jártasak a számítógép, az internet világában, azok is mielőbb elsajátíthassák a mai világban már szinte elengedhetetlen ismereteket.

Minderről Jakabfiné Bársony Judit könyvtáros adott tájékoztatást lapunknak. Elöljáróban jelezte: a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös projektjén a közművelődési intézményt fenntartó település önkormányzata pályázott sikeresen. A falu könyvtára a megyében lévő, úgynevezett Digitális Jólét Pontok egyike, immár 2004-től.

Jakabfiné Bársony Judit könyvtáros az új informatikai eszközöket mutatja, amelyeket pályázaton nyertek Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Digitális Jólét Pontok korszerű eszközökkel és megújult tudástárral állnak rendelkezésre az országszerte ingyenesen elérhető, 1500 most megújuló közösségi internethozzáférési ponton. Az összesen 5 milliárd forint hazai és uniós forrásból 2018 végére megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően színvonalas környezetben bővíthetők a digitális ismeretek.

- Egyebek mellett laptopokkal, tabletekkel, okostelefonokkal, projektorral, nyomtatóval bővült a könyvtárunk eszközkészlete. Természetesen, a modern berendezések használatához szükséges internethozzáférés is rendelkezésünkre áll – mondta. – A társadalom a számítógéphasználat tekintetében két táborra osztható, ez az országos jelenség nálunk, helyben is megtapasztalható. Az egyik réteg intenzíven használja a modern eszközöket, míg a másik a motiváció, a készségek hiánya, netán anyagi okok, vagy az újtól való félelem miatt idegenkedik az informatikai eszközöktől. A leszakadó csoportot pedig meglehetősen nehéz motiválni. Ezért azt is célul tűztük ki, hogy folyamatos egyéni tanácsadás és képzés keretében megtanítjuk az érdeklődőket a használatukra – összegezte Jakabfiné Bársony Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában