Megnyitó

2018.04.23. 17:10

Egészségfejlesztési iroda nyílt Zalaszentgróton

Megnyílt a megye negyedik járási egészségfejlesztési irodája Zalaszentgróton.

Szabó Judit

Dr. Al-Yari Mohamed vázolja az iroda feladatait Fotó: Szabó Judit

 

A hétfői projektnyitó rendezvényen Baracskai József polgármester emlékeztetett: a járás a halálozási mutatókat tekintve országos szinten rossz helyen áll, ezért is örömteli, hogy Keszthely, Lenti és Zalaegerszeg után Zalaszentgróton nyílt egészségfejlesztési iroda. A Templom téri turisztikai iroda emeletén működő létesítmény napi nyitvatartással mindenkit vár, aki tanácsot kérne, kérdése van vagy tenni szeretne az egészségéért, és sokféle programot is szerveznek majd.

Dr. Al-Yari Mohamed vázolja az iroda feladatait Fotó: Szabó Judit

Az iroda szakmai vezetője, dr. Al-Yari Mohamed, a helyi egészségügyi központ intézményvezető főorvosa a járás halálozási adatait részletezte, s rámutatott: az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészséget befolyásoló tényezők között az első helyen (64 százalékkal) az életmód áll. A céljuk, hogy hozzásegítsék az embereket a pozitív irányú változáshoz. Az irodáról elmondta: 75,5 millió forintból, uniós támogatással működik 26 hónapig, s további 36 hónapig kell fenntartani. Kilenc munkatárssal dolgoznak, az irodavezető Boda Adrienn, a helyettese Tóthné Födő Gyöngyi. A csapatban dietetikus és gyógytornász is van. Eszközöket 6,8 millió forintért vettek, egy érszűkületi szűrésre alkalmasat és egy mobil defibrillátort is.

Az iroda a folyamatos tanácsadáson túl kampányokat szervez, nemcsak Zalaszentgróton, hanem a járás falvaiban is. Amint a rendezvényen dr. Kvarda Attila kórházigazgató a keszthelyi egészségfejlesztési iroda működésének tapasztalatairól elmondta, nagyon fontos, de egyben a legnehezebb feladat a mentális betegségek megelőzése. A szentgróti irodában a megyében egyedüliként mentálhigiénés csoport is működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában