Pályázatok

2018.04.19. 16:00

A Leader-programról tartottak tájékoztatást Lentiben

Várhatóan novemberig is beadhatják a pályázók kérelmeiket a Leader-program keretében.

Korosa Titanilla

A tervek szerint a Leader-proram keretében újul meg a lentiszombathelyi műemlék harangláb Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

- A közösségi és vállalkozási célú felhívások már az elmúlt év végén megjelentek, ezekre ez év elejétől már benyújthatók a támogatási kérelmek – tájékoztatott Kovács Tünde, a Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének vezetője. – A szakaszos elbírálású pályázataink egy részénél már történt szakaszzárás, ugyanakkor még egyik felhívásnál sincs olyan mértékű támogatási igény, ami indokolná, hogy felfüggesszük a kérelmek beadásának lehetőségét. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is nyitottak ezek a pályázati kiírások, akinek van előkészített elképzelése, az benyújthatja.

A tervek szerint a Leader-program keretében újul meg a lentiszombathelyi műemlék harangláb Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

Elsősorban olyan projekteket várnak, támogatnak, melyek a térség, illetve az adott vállalkozás fejlesztését leginkább szolgálják.

- Célunk, hogy a rendelkezésre álló fejlesztési keretünk feléből, mintegy 174 millió forintos forrásból azok a legjobb vállalkozói tervek valósuljanak meg, melyekkel munkahelyek jönnek létre, segítik a versenyképességük növelését – folytatta Kovács Tünde. – A források másik felére, a közösségi célú kiírásokra önkormányzatok, civil szervezetek pályázhatnak, itt még mérsékelt az érdeklődés és van még idő még átgondolni a terveket, hiszen most indulnak a beadások áprilisban. Szeretnénk, ha a kiemelt területeink, a nagyobb térségi hatókörű programjaink is eredményesek lennének, mint a fecskeház program, vagy a turisztikai közösségi célú fejlesztések. Támogatnánk a helyi közösségi feldolgozókat is, hiszen olyan eredményes projektek valósulhatnak meg, melyek a térségben hiánypótlóak, innovatívak és újszerűek.

Egy-egy projekt támogatása az önkormányzatok tekintetében 85 százalék, a vállalkozások esetében pedig 60-65.

- A helyi termelők, kézművesek, turisztikai szálláshely üzemeltetők is 60-65 százalékos támogatásra számíthatnak – tette hozzá. – Ennél magasabb intenzitás csak a térségi marketing program és a civil program esetében van. Összegszerűen egy-egy projekt 5 millió forint körüli támogatást nyerhet el. Célunk volt, hogy inkább több kisebb, mint kevés nagyobb pályázatot támogassunk.

A projektek megvalósítására rendelkezésre álló idő 24 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában