Egészséges életre nevelnének

2018.03.11. 15:30

Megújult a tankonyha Lentiben

Szombaton egészségnap keretében avatták fel a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben a megújult tankonyhát.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Az intézmény régi tankonyhájának felújítására, korszerűsítésére az Európai Szociális alap támogatásával nyílt lehetőség nemrégiben, a Menő Menza elnevezésű program keretében.

Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

– A pályázatot iskolánk alapítványa, az Esély a Fogyatékos Gyerekekért Alapítvány nyújtotta be civil szervezetként, így valósulhatott meg a Menő Menza a Móriczban című projektünk – tájékoztatta lapunkat a rendezvényen Szabóné Zakó Krisztina, a speciális intézmény igazgatója. – Mintegy 20 millió forint értékben nyertünk el támogatás a pályázat keretében. Ez a projekt átfogó, több elemet foglal magába. Elsősorban az egészséges életmód szokásainak kialakítása a cél. Ennek kapcsán szemléletformáló és tanácsadó előadásokat szervezünk, dietetikus szakembert is bevontunk a programra, aki diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak nyújt segítséget  heti rendszerességgel.

A rendezvényen Horváth László polgármester (balra) is köszöntötte a megjeleneteket és örömét fejezte ki az iskolai felújítás kapcsán, majd Szabóné Zakó Krisztinával (jobbra) közösen vágták át a nemzeti színű szalagot Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A tankonyhát új bútorokkal és korszerű konyhatechnikai eszközökkel szereltél fel, ezeket és a modern konyhai eljárásokat a diákok osztályfőnöki és életvitel órákon a gyakorlatban is kipróbálhatják.

A projektben további változatos programok várják a diákokat, biofarmokkal ismerkednek meg, az iskola udvarán fűszerkertet alakítanak ki, őshonos gyümölcsfákat telepítenek, megújul az intézmény ebédlője, valamint ivókutakat is felszerelnek. Mindezzel hozzájárulnak a tanulók szemléletformálásához.

Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

– Mindezzel a célunk elsősorban a prevenció – tette hozzá Szabóné Zakó Krisztina –, hiszen tudjuk, hogy a mai társadalom egészségügyi problémáinak jelentős része a helytelen  táplálkozásból ered. Szeretnénk megtanítani a fiataloknak, hogyan tudják maguk befolyásolni, hogy egészséges felnőttekké váljanak.

Az egészségnapon rengeteg friss gyümölccsel várták a gyerekeket.  Az intézményvezető ezzel kapcsolatban elmondta: a program keretében az egészségnapon és az azt követő 40 héten  át gyümölcsbár szolgáltatással várják a gyerekeket. A nap folyamán kóstolhattak még egészséges ételeket a diákok, részt vehettek plakátkészítő versenyen,  míg a tankonyhán mesterszakács vezetésével kapcsolódhattak be az érdeklődők a jó falatok készítésébe. Emellett a helytelen táplálkozással összefüggő betegségekről szóló előadást is meghallgathatták.

A Móricz Zsigmond iskola a felújított  tankonyha mellett tanműhellyel is rendelkezik, ahol a szakiskolai képzésben részt vevő diákok képzése folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában