Nevelőszülőség

2018.03.20. 11:00

Huszonöt gyermeknek ők jelentették az igazi családot Bakon

Három dolgos, eseményekben gazdag évtized, amelybe belefért a három saját gyermek mellett 25 apróság felnevelése is.

Arany Gábor

A köszöntés után előkerültek a családi fotók is. Vigh László (balról), Györe Edina, Talpalló Jánosné, Lempeg Brunó, az utolsó nevelt gyerekük, valamint Horváth Gyöngyi, Talpalló János Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Talpalló Jánosné Benczik Zsuzsa és férje évfordulót ünnepelhetett a napokban, hiszen március 18-án volt harminc éve, hogy nevelőszülői feladatot vállaltak. Erről megemlékezve kereste fel hétfőn a házaspárt baki otthonában a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zalai kirendeltségét vezető Györe Edina, valamint a megyei gyermekvédelmi központ és területi gyermekvédelmi szakszolgálat intézményvezetője, Horváth Gyöngyi, akiket elkísért Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is.

Példát mutatott a házaspár

- Mindenki számára példát mutatott ez a házaspár, hiszen igazi családot teremtettek azoknak a gyermekeknek, akik saját szüleikre sajnos nem számíthattak. Ezt különösen fontos kiemelni, hiszen az idei a családok éve – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

- A megyében egyedülálló és az országban alig találni olyat, hogy valaki 30 évig nevelőszülősködjön – tette hozzá Györe Edina.

A köszöntés után előkerültek a családi fotók is. Vigh László (balról), Györe Edina, Talpalló Jánosné, Lempeg Brunó, az utolsó nevelt gyerekük, valamint Horváth Gyöngyi, Talpalló János Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Mint elmondta, a 30 év alatt 25 állami gondoskodásba vett gyermek számára teremtettek családot. Azt már Talpalló Jánosné árulta el, hogy saját és nevelt gyermekeiknek köszönhetően immáron 16 unokával is büszkélkedhetnek. Mint felidézte, volt időszak, amikor egy időben tucatnyi gyermeket láttak el, de ma már csak egy 14 éves fiúról gondoskodnak.

Egymást segítő környezetben nevelkedtek a gyerekek

Aki hozzájuk került, azt összetartó, egymást segítő közösség fogadta. A gyerekek megtanultak főzni, takarítani és mindent, amire a mindennapokban szükség lehet maguk ellátásában. Talpallónét személyes példamutatásáról, feltétel nélküli elfogadó szeretetéről ismerték, így nem volt olyan problémás gyerek, akit ne látott volna szívesen.

- Jobb lenne, ha nem volna szükség nevelőszülőkre, ha mindenki képes lenne gondoskodni a gyermekéről. Sajnálom azokat a szülőket, akik nem tudnak ennek megfelelni, de még jobban a gyermekeket. Mi pedig így próbáltunk segíteni – fogalmazott.

S miként sikerült? Nos, az innen kikerült gyerekek mind tartják a kapcsolatot baki családjukkal. Mint elmondták, a neveltek közül egy kislány visszakerült a vér szerinti szüleihez, hármat örökbe fogadtak. Ketten egészségi állapotuk miatt speciális lakásotthonban élnek már. Horváth Gyöngyi érdeklődésünkre elmondta, hogy megyénkben jelenleg 93 nevelőszülői család dolgozik 189 kiskorú gyermeket, illetve utógondozott fiatal felnőttet látva el. Mint utalt rá, különösen 0-3 éves gyerekek elhelyezésében lenne szükség nevelőszülőkre, jelenleg 14 ilyen korú apróság vár családra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában