Emlékév

2018.02.16. 19:45

Thúry Györgyről, a „Dunántúl oroszlánjáról” emlékeztek meg Nagykanizsán

Az emlékév arra hivatott, hogy kifejezzük tiszteletünket Thúry György előtt, aki életének utolsó éveit itt, Kanizsa vára élén töltötte, s harcolt a török ellenében, nem csak a helyiek, hanem egész Magyarország, illetve Európa védelmében is.

Horváth-Balogh Attila

Ezt Dénes Sándor polgármester mondta az Erzsébet téren, a Thúry-emlékév megnyitóján.

A polgármester köszöntőbeszédében rámutatott: Thúry Györgyre emlékezni nem csak azt jelenti, hogy felidézzük alakját, cselekedeteit, hanem azt is, hogy lefektessük azokat az értékeinket, melyek egyediségünket, a közösség különlegességét adják.

– Thúry György megidézése valójában a saját lelkületünkbe való bepillantást jelenti, vagyis a jövő felépítéséhez és a cselekvőkészséghez szükséges identitás és önbizalom megteremtését hivatott szolgálni – jelentette ki Dénes Sándor.

A Thúry György emlékév fővédnöke, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő párhuzamot vont az akkori törökellenes, de valójában a hazát és Európát védő harc, illetve napjaink aktuális világpolitikai eseményei, a migráció közt.

A rendezvényen meggyújtották a hagyomány lángját is, amit egy-egy fáklya révén Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár, az emlékév fővédnöke átadott a Thúry György nevét viselő hagyományőrző szervezetek, a Thúry Toportyánok és a Thúry Vitézlő Oskola vezetőinek, Polai Attilának, illetve Vörös Andrásnak
Fotós: Szakony Attila

– Az önfeladás, a meghunyászkodás most is a nemzet, sőt, egész Európa vesztét jelentené – szögezte le. – Nekünk, magyaroknak már megint a történelmet kell formálnunk, pont, mint akkor.

A rendezvényen meggyújtották a hagyomány lángját is, amit képünkön a Thúry Vitézlő Oskola tagjai, Halász Istvánné, Kéthelyi Gergő és Zsupek Zétény visznek
Fotós: Szakony Attila

Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője, valamint Horváth Balázs, a Kanizsa Identitás Munkacsoport képviselője elmondta: az emlékévben többek közt konferenciákra, történelmi előadásokra, a hagyományos, de ezúttal nagyobb volumenű Thúry-portyára kerül sor, a modern technológia segítségével meghatározzák a várkastély és a vár pontos helyét, s ismeretterjesztő kiadványokat is megjelentetnek.

 

Ezek is érdekelhetik