Renoválás

2018.02.07. 14:28

Saját forrásból is fejlesztenek Eszteregnyén

Felújítják a valaha szebb napokat látott tűzoltószertárat a falu központban. A későbbiekben állandó kiállításnak ad otthont a jelenleg romos épület.

Szabó Zsófia

Helyi vállalkozóra bízták az épület rekonstrukciós munkálatait. Kónya Dénes kőműves már hozzáfogott a szigeteléshez. Muszáj volt, mert jócskán vizesedtek a ház falai Fotó: Szakony Attila

Már napok óta gőzerővel folyik a közel kétszázötven négyzetméteres ház renoválása. Elkerülhetetlen volt a rendbetétel, ugyanis az idő nyomot jócskán nyomot hagyott rajta.

– A legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem volt szigetelve az épület, ezért beázott – jelezte Burcsi János polgármester. – Pár évvel ezelőtt végeztek részleges renoválást a házon, ám a teljes helyrehozatalt már régóta terveztük. Ennek azonban anyagi gátjai is voltak. Mivel tudtuk, sokba fog kerülni, amikor a képviselőtestülettel közösen döntöttünk a renoválásról. Pályázat híján saját költségvetésből kétmillió forintot fordítunk a felújításra – összegezte a falu elöljárója.

Burcsi János polgármester Fotó: Szakony Attila

Elmondta azt is: ugyan tűzoltószertárként már régóta nem használják a közel negyven éves épületet, viszont a helyi Rozmaring Népdalkör és Citerásai heti próbáit ott tartotta. A művészeti csoport azonban új helyet kapott. A községházában gyűlnek össze énekelni, ahol komfortos és modern körülmények fogadják őket.

– Több lépcsőben újítjuk fel a tűzoltószertárat – folytatta a polgármester. – Először szigeteljük a házat, jelenleg is tart ez a munka. Ám sor kerül a belső rendbetételre, köztük a falak festésére, majd a tető korszerűsítésére. Amire viszont nem tudunk fordítani, az a nyílászárók cseréje. Amennyiben lesz rá pályázati támogatás, megtörténik ez is.

Helyi vállalkozóra bízták az épület rekonstrukciós munkálatait. Kónya Dénes kőműves már hozzáfogott a szigeteléshez. Muszáj volt, mert jócskán vizesedtek a ház falai Fotó: Szakony Attila

Burcsi János hangsúlyozta: a tervek szerint idén mindenképp befejezik a rekonstrukciót. Ezt követően az épületben régi használati tárgyakból rendeznek be állandó tárlatot.

– Községünkben értéktár megőrző bizottság alakult még tavaly, kiemelt feladatunknak tekintjük a helyi értékek védelmét – mondta a falu első embere. – Az érdeklődőknek kiállítás keretében szeretnénk megmutatni azokat a tárgyakat, eszközöket, amik egykoron Eszteregnye életéhez tartoztak.

A beruházások sorozatára azonban nem kerül pont a tűzoltószertár rendbetételével. Ugyanis az év során a helyi közutakat is fejlesztik, köztük a temetőtől a hegyi útig vezető részt. Olyan multifunkcionális traktort is vesznek, amellyel a mezőgazdasági munkától a hótolásig többféle munkát tudnak végezni. Ezekre húsz millió forint szánnak, pályázati forrásból. Továbbá új helyre költöztetik a falu óvodájának kis lurkóit. A közösségi házban lesz majd az új csoportszoba. A falu peremén lévő víztározónál pedig szabadidős „park” fejlesztése is tervben van. Szalonnasütőket és „hallesőt” már tavaly építettek. Idén rendezvénysátor is lesz a szép környezetben, ahol a helyi jeles eseményeket tartanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában