Találkozó

2018.02.07. 08:30

Óvodapedagógusoknak tartottak szakmai konferenciát Egerszegen

A kisgyermekkori nevelés támogatása címmel rendeztek szakmai konferenciát tegnap az óvodapedagógusok számára.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünkön dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a nyitóelőadás közben

Az Európai Unió kiemelt projektjét az Oktatási Hivatal (OH) szervezésében 870 millió forintból valósítják meg hazánkban, ennek keretében 3000 óvodapedagógus képzése zajlott másfél éven keresztül. A program júniusban zárul, a zalaegerszegi a 15. volt a 18 állomásos konferenciasorozatban. A tanácskozást Tóth Ferenc főosztályvezető, az Oktatási Hivatal zalaegerszegi intézményének vezetője nyitotta meg, a közel 100 óvodapedagógust köszöntötte Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is. Ők az óvodapedagógusok nehéz, de szép feladatairól és a zalaegerszegi óvodák felújításáról szóltak.

Képünkön dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a nyitóelőadás közben

A szakmai program keretében dr. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke kiemelte, az EU-s forrást használó jelen program a hátránykompenzációt és a lemorzsolódás megakadályozását tekinti az elsődleges feladatnak. Erre Magyarországnak szüksége is van, hiszen a gyermekszegénységnek kitett, alacsony társadalmi státusszal fenyegetett réteget vizsgáló statisztikában a 27 EU-tagállam közül a 25. helyen állunk. Ráadásul, mióta az oktatási törvényből a gyermekvédelmi törvény hatálya alá esik a halmozottan hátrányos helyzet (HHH) megállapításának szempontrendszere, mintegy 80 ezer korábbi hhh-s kisgyermek helyett 30 ezret tartunk számon, noha a többiek élethelyzete sem változott. Erről dr. Nadrainé Szent-Gály Viola, az OH szakmai vezetője számolt be, jelezve, a képzési projekt épp a helyzet javítását szolgálja. A tanácskozáson többek közt Szabóné Lancz Anna, a keszthelyi Életfa Óvoda intézményvezetője is beszámolt a náluk folyó esélynövelő munkáról, mely a környezettudatos életmódot és a művészeti nevelési módszereket helyezi előtérbe. Keszthelyen hamarosan gyakorlati továbbképzésen is részt vehetnek a programba belépett óvodapedagógusok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában