Sétakert, uszoda, parkolás

2018.02.22. 11:30

A leendő versenyuszoda melletti parkot is fejleszteni kellene Nagykanizsán

Az idén megkezdődik a versenyuszoda építése, a 6.2 milliárd forintos létesítmény mellé a szükséges parkolókat a környező utcákban már meglévő és az újonnan kialakításra kerülő helyszíneken tervezik megépíteni a szakemberek.

Pásztor, András

Ezen a téli felvételen is pontosan látszik, hogy a Sétakertnek jelenleg csak múltja van Fotó: Szakony A.

Hogy hol is? A környék forgalma és a temető működését kiszolgáló igények figyelembevételével több alternatíva is szóba került, például a Vécsey utca, a Tripammer utca, a Ligeti utca és a Bagolai sor.

Persze nyomós oka van annak, hogy ez a döntés született. Senki sem szeretné, hogy fákat kelljen kivágni a Sétakertben. Sokaknál már az is kicsapta a biztosítékot, hogy az új sportuszoda megépítése miatt a park területéből is az uszoda területéhez csatolnak egy kisebb darabot.

A parkolóhelyek száma már most is kevésnek bizonyul a környéken, aki egyszer is járt délután vagy kora este az uszoda környékén, az pontosan tudja mennyire nehéz megállni a közelben. Mi lesz akkor, ha az új versenyuszoda is megépül, amit ráadásul nem csak a sportolók, de – a wellness részleg miatt – a város lakossága is rendszeresen használna.

Ezen a téli felvételen is pontosan látszik, hogy a Sétakertnek jelenleg csak múltja van Fotó: Szakony A.

És miért számít tabunak a Sétakert?

Egy olyan közpark, amelynek a faállománya az elmúlt 40 évben lassan, de biztosan öregedett el. A Sétakert ma nem több, mint a környéken élő kutyatulajdonosok kedvenc tartózkodási helye, ahol sétáltatás közben a kis- és nagydolgát is elvégezheti a házikedvenc. Valljuk be, jelenleg nincs miért kilátogatni a parkba, a sétányok girbe-gurbák, a közvilágítás gyatra, se sportpálya, se játszótér nincs a területen sőt esetenként a közbiztonság is kifogásolható.

Azt is látni kell, hogy a rendszerváltás óta egyik önkormányzatnak sem volt elképzelése, hosszútávú terve a Sétakert megújítására, ha lett volna, ma nem így nézne ki az egykor szebb napokat látott terület. Merthogy a múlt század elején élénk élet folyt a parkban: cigányzene, katonazene és cukrászda vonzotta vasárnaponként a közönséget.

A fentiek tükrében kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a városvezetés véleménye a távoli parkolóhelyekről, illetőleg van-e tervük, elképzelésük a Sétakert megújítására?

– Tény, hogy a leendő versenyuszoda közvetlen közelében nem terveztünk új parkolóhelyeket, hiszen nem akarunk területet elvenni a Sétakertből – fogalmazott Dénes Sándor polgármester, aki hozzátette: a Vécsey, Tripammer, Ligeti utcában és a Bagolai soron kialakításra kerülő közel 150 parkolóhely elegendő lehet a létesítmények kiszolgálására.

A Sétakert jövőjével kapcsolatban a polgármester jelezte: az elmúlt évtizedekben valóban nem készült fejlesztési terv a területet illetően.

– Ezen változtatni akarunk, így a közeljövőben egy átfogó közterület hasznosítási programot szeretnénk kidolgozni, amihez a szakemberek mellett, a város lakosságától is ötleteket várunk majd – mondta Dénes Sándor polgármester, aki hozzátette: ezen terv alapján és a pályázati lehetőségeket figyelembe véve, apró lépésekkel elindulhat a közpark fejlesztése.

 

Ötletek vannak

Ötletekből egyébként nincs hiány, rövid kutatást követően mi is találtunk olyan nagykanizsai fiatalt, aki diplomamunkát is a Sétakert megújításáról írta. Ódor Gábor, a Szent István Egyetem végzős tájépítész-mérnök hallgatója például a park növényvilágának megóvása és turisztikai szempontból történő bemutatása mellett, játszóteret, sportpályát, szabadtéri koncertpavilont, sőt az olajiparral vagy a vízkezeléssel kapcsolatos kis múzeum kialakítását is felvetette, ez utóbbiakban ugyanis komoly történeti hagyatéka van a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában