Történelem

2018.02.27. 12:00

Hősök és áldozatok – A kommunizmus természetéről hallhattak előadást Hévízen

"Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak" - kezdte Sötét ég, vérző föld- a kommunizmus természete című előadását Hévízen Tallai Gábor.

Keszey Ágnes

Az író, tanár, Terror Háza Múzeum programigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott előadást a könyvtárban. Mint mondta, a kommunizmus túlélői vagyunk, de kérdés, hogy valóban azok vagyunk-e?

- Túlélő csak az tud lenni, aki valamit visz magával a múltból. Ehhez képest a kommunizmussal szemben a világban ma is elnézőek, sokszor rokonszenvezőek, úgy hogy ma is van öt kommunista ország a világon, s úgy, hogy a kommunizmus halálos áldozatainak számát százmillióra becsülik – mondta.

Tallai Gábor a hévízi könyvtárban tartott előadást az emléknap alkalmából

Tallai Gábor a kérdések sorát azzal folytatta: vajon csak az számít áldozatnak, aki meghalt, vagy az is, akinek az élete kisiklott?

- Magyarország történetéből közel öt évtizedet szakított ki a kommunizmus, rengeteg áldozati sorsot ismerünk, de nem csak áldozatokat, hősöket is. Róluk, a hősökről  érdemes beszélni és természetesen megemlékezni az áldozatokról- hangsúlyozta.

-  Mivel ebben a régióban ismerjük a kommunizmust és természetét, képesek vagyunk felkészíteni önmagunkat, a jövő nemzedékeit és Európát is, hogy mit jelent  és hogyan épül ki egy totális diktatúra: nagyon észnél kell lenni, mert ennek a veszélye mindig ott ólálkodik.

Fotó: A szerző

Tallai Gábor a kérdések sorát azzal folytatta: vajon csak az számít áldozatnak, aki meghalt, vagy az is, akinek az élete kisiklott?

- Magyarország történetéből közel öt évtizedet szakított ki a kommunizmus, rengeteg áldozati sorsot ismerünk, de nem csak áldozatokat, hősöket is. Róluk, a hősökről érdemes beszélni és természetesen megemlékezni az áldozatokról- mondta az előadó. Arra is figyelmeztett, hogy mivel ebben a régióban ismerjük a kommunizmust és természetét, gy képesek vagyunk felkészíteni nem csak önmagunkat, a jövő nemzedékét, hanem Európát is arra, mit jelent és hogyan épül ki egy totális diktatúra. Mint mondta, nagyon észnél kell lenni, mert ennek a veszélye mindig ott ólálkodik.

- Azzal az ígérettel érkezett a kommunizmus, hogy új eget és új földet teremt. Ez egy bibliai parafrázis. Ehhez képest ez az ég és ez a föld nem volt új, hanem vérző és sötét. Tehát minden ígéret – ami egyébként nemes volt-  az visszájára fordult: halált, pusztítást, terrort hozott maga után, mert egy emberellenes, hazug ideológiára épült fel – mondta Tallai Gábor lapunknak előadásáról, annak címéről s a kommunizmus  természetéről.

Ezek is érdekelhetik