Parasport

2018.02.23. 08:30

Debütált a magyar parasport napja Zala megyében

Ettől az évtől február 22. a magyar parasport napja. Nagykanizsán a Zsigmondy-tagintézményben, Zalaegerszegen a Kölcsey-gimnáziumban tartottak rendezvényt. A Kölcseybe meghívták a megye speciális iskoláinak fogyatékos sportolóit is.

Fincza Zsuzsa, Pásztor András

A kanizsai középiskolásokat Bencze József ismertette meg a bocsa nevű golyósporttal Fotó: Szakony A.

Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere üdvözölte az Országgyűlés tavaly decemberben ötpárti kezdeményezésre hozott határozatát, amely szerint a magyar parasport napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük.

- Zala megye büszke lehet a fogyatékos sportolóira is, jelenleg 12 országos bajnokunk van. Egy tanévben legalább 9 diákolimpiát szervezünk, s a megyei első helyezettek részt vesznek az országos megmérettetésen. A legsikeresebbek az atlétáink, de szép eredményeket érnek el úszásban, fociban, asztaliteniszben, zsinórlabdában, kölyökatlétikában is – sorolta Szíver Krisztina megyei fogyatékosügyi sportreferens, a zalaegerszegi Béke ligeti iskola pedagógusa, a tegnapi rendezvény főszervezője.

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a diákok kipróbálhatták az ülőröplabdát is. A képen középen Nébli Veronika teszi próbára ügyességét Fotó: Pezzetta Umberto

- Iskolánk életében előkelő helyen szerepel a sport. Fiú futsal csapatunk a diákolimpián ezüstérmes lett, röplabdázóink a városi és a megyei bajnokságban is remekelnek, Bognár Szabolcs, iskolánk testnevelő tanára kapta a tanév legeredményesebb zalai diákolimpiai testnevelője címet. Örömmel felvállaltuk a parasportok népszerűsítését is – fogalmazott Balázs Erik testnevelő tanár, a rendezvény iskolai szervezője a Kölcsey-gimnáziumban.

A „lélekmozgató” szlogennel megrendezett találkozón a parasportok közül először a „vakfutást” próbálták ki a diákok s a tanárok. A bekötött szemű versenyzők megtapasztalhatták, milyen érzés úgy is teljes erőből futni, hogy másokra vagyunk utalva, a vezetők viszont a felelősség terhéből kaptak ízelítőt. A csapatjátékok közül a csörgőlabda, az ülőröplabda és a vakfoci tette próbára a diákok ügyességét.

Nagykanizsán tegnap középiskolások ismerkedhettek meg közelebbről a parasporttal, konkrétan a Zsigmondy-tagintézmény diákjai délelőtt közösen bocsáztak a tornateremben a Magyarszerdahelyen működő Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona lakóival.

A kanizsai középiskolásokat Bencze József ismertette meg a bocsa nevű golyósporttal Fotó: Szakony A.

Az Olaszországból származó, de ma már paralimpiai sportág lényege, hogy a nagy golyót minél közelebb kell gurítani a kis golyóhoz. Játszható egyéniben, párban és csapatban. A mérkőzéseken 4-4 golyóval gurítanak a felek.

- Kettős célt szolgál ez a közös délelőtt, egyrészt a magyar parasport napjához kapcsolódva egy, a diákok számára új játékot, sportot tudunk bemutatni, másfelől a másság elfogadása miatt is fontos a találkozó – vélekedett Király Endre testnevelő.

Mint kiderült: a bocsában a pontosság az egyik legfontosabb, ebben pedig Bencze József, a magyarszerdahelyi otthon lakója volt a legjobb.

- Már több mint tíz éve játszom, sőt versenyeken is részt veszek – árulta el József, aki több aranyérmet bezsebelt már a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség által szervezett versenyeken. – Versenyidőszakban mindennap játszom, most például egy nemzetközi versenyre készülök, amit Luxemburgban rendeznek – említette a parasportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában