Kreatív munkák

2018.01.09. 10:00

Szilágyi Dorottya színes ásványokból és hajókötélből készít ékszert

Minőségügyi szakértőként a gyógyszeriparban dolgozik, ám szabadidejében ékszereket tervez és készít.

Benedek Bálint

Szilágyi Dorottya a mai trendeknek megfelelően, egyedi kompozíciókat készít, kerüli a tömeggyártást Fotó: Szakony Attila

A 26 éves Szilágyi Dorottya már gyerekként szeretett rajzolni, a kézműves mesterséget viszont nem tanulta, pusztán a kreativitását igyekszik kiélni. Több technikát valamint anyagot kipróbált, de a legjobban speciális hajókötélből, színes ásványok felhasználásával készíti el az egyedi ékszereit, melyet minden korosztály előszeretettel viselhet.

Dorottya Pécsen járt középiskolába, az egyetemi tanulmányait is ott folytatta. Előbb biológia szakon kezdett, majd orvosi biotechnológiára váltott, utóbbiból diplomázott.

- Eléggé sűrű az életem, hiszen Győrben lakom, de Komáromban dolgozom, a főállásom viszont nem túlságosan kreatív, ezért elkezdetem a munkám mellett a szabadidőmben még ékszereket készíteni – mesélte a lány. – Az iskolában eléggé sokat rajzoltam és festettem nőként pedig a divatirányzatok között is szinte állandóan az egyediséget kerestem.

Szilágyi Dorottya a mai trendeknek megfelelően, egyedi kompozíciókat készít, kerüli a tömeggyártást
Fotó: Szakony Attila

 

Szilágyi Dorottya a kezdő készletét a világhálóról rendelte, mely fogót, szerelő pálcát és némi ékszer ragasztót tartalmazott. Az első darabokat főleg a családja és ismerősei körében ajándékozta el, s hamar kiderült, jó érzékkel nyúlt az alapanyagokhoz, hiszen idegenek is felfigyeltek a különlegességekre. A technikákat egyedül, olykor internetes segítséggel sajátította el, azonban az ötletek a fejéből pattannak ki.

Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila

- Jelenleg a speciális polipropilén anyagból készült hajókötél a divatos, ehhez eltérő méretű, formájú és színű ásványokat használok fel, melyeket olykor még bőrrel teszek egyedibbé – mesélte Dorottya. – Így fejlődött a folyamatosan a kínálat, mely mára többnyire karkötőkből valamint nyakláncokból áll. A készítésük komoly odafigyelést igényel ugyan, de kiszakít a hétköznapokból és ellazít. A különlegességük, hogy minden darab az egyedi elképzelésemet tükrözi, igyekszem kerülni a tömeggyártásban megjelenő termékeket.

A fiatal lány célja, hogy az ékszerei között minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Ezeket a hétköznapok során ugyanúgy lehet viselni, mint akár ünnepi eseményeken, amely nem beleolvad a viselői ruhájába, hanem inkább kiemeli azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában