Helyi érték

2018.01.02. 13:16

Népi építészeti emlékek védelme és szemléletformálás Gyenesdiáson

A helyi környezetvédelmi alap felhasználását, a település természeti és környezeti állapotát, jobbítására tett intézkedéseket is áttekintették a gyenesdiási képviselő-testület ülésén a napokban, a Környezetvédelmi és Településfejlesztési Bizottság 2017-es évről szóló beszámolójából.

Keszey Ágnes

A népi építészeti értékek megőrzésére kiírt pályázaton nyert támogatásból ez a József Attila utcai régi épület nádfedele újul meg hamarosan

Fotó: Keszey Ágnes

A bizottság elemezte a levegőminőséget, a közlekedési ártalmak csökkentése érdekében megvalósult útfejlesztéseket- összesen 13 kilométernyi hosszon történt rekonstrukció- a közvilágítás átalakítását: LED-es lámpák világítanak a településen, közintézmények energetikai korszerűsítését, a hulladékgazdálkodást – ezen belül a szelektív és a zöld hulladék gyűjtését, a zajszint mérését valamint a talaj-és a víz minőségét és védelmében tett munkálatokat.

– A strandon a zöldhatósággal egyeztetve és vízügyi szakemberek segítségével oldottuk meg a nádgyérítést. Fontosnak érezzük, hogy a gyomosodott területeket kitakarítsuk. 43 hektár zagyterület van a településen. A parkosítás, a funkciók kialakítása és kiépítése lényeges feladat- mondta Gál Lajos polgármester..

A beszámoló kitért arra is, hogy Gyenesdiás a 2017-es Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen belügyminisztériumi különdíjban részesült. A településen meghirdették a Legvirágosabb udvar és Legszebb konyhakert versenyt és számos programot valósítottak meg a környezeti nevelés és a tudatformálás jegyében.

Gál Lajos polgármester

Utóbbiak megvalósítására és a versenyek díjazására a környezetvédelmi alap nyújt segítséget, melybe a tavalyi évben közel 790 ezer forint befizetés (környezetvédelmi díjakból és bírságokból) és 800 ezer forint alapfeltöltés történt. A településen évek óta pályázatot ír ki a bizottság népi építészeti emlékek megőrzésére. Az alap egy részéből biztosítanak támogatást: 50 és 200 ezer forint közötti összegben.

– Valamikori hegyközség volt Gyenesdiás és megmaradtak 100-200 éves épületek. Ezeket próbáljuk helyi védelem alá vonni. Vannak olyan épületek is, amelyek a turizmus kezdeti nyomait őrzik: szecessziós, régi épületek, homlokzatok, esetleg kapuk .Ha ezt megőrizve valósul meg egy felújítás, vagy egy nádfedés, az esetenként akár fél-vagy akár egy millió forint fejlesztést is jelent.

A népi építészeti értékek megőrzésére kiírt pályázaton nyert támogatásból ez a József Attila utcai régi épület nádfedele újul meg hamarosan
Fotós: Keszey Ágnes

Az önkormányzat segít abban, hogy az ingatlantulajdonosok ne gondnak tekintsék, hanem óvandó értéknek, melynek őrzői lehetnek-részletezte a polgármester. Szólt arról is, hogy a helyi környezetvédelmi rendeletben megfogalmazottak betartásával a lakók is tehetnek a természeti, környezeti állapot megóvásáért.

- Egyre jobb a felderítések aránya és az emberek is egyre inkább odafigyelnek saját és szomszédaik lakókörnyezetére. Természetesen az első felszólítás után, ha rendezik a problémát – ez az esetek 90 százalékában így van – akkor úgy konstatáljuk, hogy a lakóingatlan tulajdonosa megfelelt a rendeletben foglaltaknak.

Vannak felhagyott ingatlanok, fontosnak tartjuk felkutatni a tulajdonosokat vagy a megbízottat, míg meg nem történik a rendbetétel. Nagyobb közösséget zavar, főleg a pollen vagy esetleg kerítést, szomszédos házat veszélyeztető kiszáradt fa- részletezte a polgármester. Hozzátette: a civil szervezetek is tesznek a település állapotáért és a lakosok is egyre környezettudatosabbak. Az oktatási intézmények a gyerekeket is nevelik minderre szemléletformáló programokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában