2018-as tervek

2018.01.06. 08:00

Sikeres évet zárt Zalaegerszeg – Fogadást tartottak az új év tiszteletére

A megyeszékhely önkormányzata péntek este, az Arany Bárány télikertjében tartotta hagyományos újévi fogadását.

Hajdú Péter

Az Innovációs Díjat (Müller Imre festőművész alkotásait) Péntek Károly (balról), a Windoor Kft. és Balázs Attila, az AIB Kft. vezetője vehette át Fotó: Pezzetta Umberto

A bálterem megtelt a vállalkozások, intézmények képviselőivel, állami és önkormányzati vezetőkkel, meghívott közéleti személyiségekkel, köztük a megyeszékhely díszpolgáraival. Balaicz Zoltán polgármester újévi köszöntőjének elején az összefogás fontosságáról szólt, s példaként hozta fel, hogy az önkormányzati testület döntéseinek nagy részét egyhangúlag fogadták el.

Az Innovációs Díjat (Müller Imre festőművész alkotásait) Péntek Károly (balról), a Windoor Kft. és Balázs Attila, az AIB Kft. vezetője vehette át Fotó: Pezzetta Umberto

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is erősödött a gazdaság, a polgármester ezzel kapcsolatban a megyeszékhely munkaerő-piaci adatai közül kettőt említett meg. Mint mondta, míg 2014-ben 4,7 százalékos volt itt a regisztrált álláskeresők aránya, addig tavaly már csak 2,7 százalék, s nem a munkanélküliség okoz gondot a térségben, hanem a munkaerőhiány problémáját kell közösen megoldani. Ez utóbbival összefüggésben szólt arról, hogy hamarosan megkezdődik a városban a volt ZÁÉV munkásszálló felújítása 600 millió forint ráfordítással, és hasonló nagyságú keretből a duális képzőközpont kialakítása is.

Tavaly közel 3 milliárd forint értékben zajlottak le a városban és környékén infrastrukturális fejlesztések, idén pedig 29 helyszínen kezdődnek útfejlesztések, amelyeken kívül tavasszal megkezdődhet a legnagyobb ilyen jellegű munka, a megyeszékhelyt az M7-essel összekötő, 170 milliárd forint értékű R76-os gyorsforgalmi út építése is.

Balaicz Zoltán újévi köszöntőjét mondja, mögötte (balról) Héjj Dávid miniszterelnöki biztos, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, valamint Vigh László és dr. Palkovics László Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán a fejlesztések sorában három további, nagy jelentőségű projekt elindításáról is szólt. A logisztikai központ és konténerterminálról, az ötödik generációs mobilhálózat – az országon belül Zalaegerszegen történő – kifejlesztéséről, továbbá a 42 milliárd forint értékű járműipari tesztpályáról, amelynek az építése már javában tart. Utóbbiért köszönetet mondott a jelen levő dr. Palkovics László államtitkárnak és Vigh László országgyűlési képviselőnek, miniszteri biztosnak.

Bővülő lakóingatlanokról, gyarapodó kereskedelmi és vendéglátóipari hálózatról, a nemzet sportvárosaként sportlétesítmények építéséről, sikeres színházi életről és fesztiválokról beszélt továbbá a szónok, közölve, hogy a Modern Városok Program keretében olyan jelentőségű beruházások zajlanak 2018-ban, amilyenekre eddig nem volt példa.

 

- Ez egy csapat, egy közösség, egy város közös sikere, igen, egy városé, amely újra elkezdett hinni önmagában, és hozzálátott megvalósítani közös álmunkat, amit úgy hívnak, Zalaegerszeg – mondta egyebek között.

Az újévi fogadás hagyományos részeként ezúttal is két vállalkozás kapta meg az Innovációs Díjat. Idén a Windoor Kft. vezetője, Péntek Károly, valamint az AIB Kft. ügyvezetője, Balázs Attila vehette át az elismerést a polgármestertől. Vigh László pohárköszöntőjében a kormány gazdasági eredményeiről szólva kívánt boldog új évet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában