Esélyegyenlőségről beszéltek

2017.12.14. 15:49

A Települési Önkormányzatok Szövetsége Norvégiában járt

Többek között az esélyegyenlőség volt a középpontban Tóth Lucia polgármester norvégiai tanulmányútja során.

Benedek Bálint

A magyar delegáció tagjai. Balról a második Tóth Lucia kisrécsei polgármester rengeteg pozitív példával találkozott Fotó: TÖOSZ

A Települési Önkormányzatok Szövetsége ezúttal a norvégiai Kristiansandba, 156 nemzet olvasztótégelyébe szervezett közös programot hazai települések vezetőinek részvételével. Az ország ötödik legnagyobb városa Agder régióban fekszik. Azért esett a választás éppen erre a régióra, mert példaértékű intézkedéseket hoztak az esélyegyenlőségi tervezés terén.

A magyar delegáció tagjai. Balról a második Tóth Lucia kisrécsei polgármester rengeteg pozitív példával találkozott Fotó: TÖOSZ

- Számos interaktív program mellett politikusokkal is beszéltünk, s kiderült, hogy a nők egyre több lehetőséget kapnak a közéletben – fogalmazott Tóth Lucia, érdekességképpen hozzátéve, hogy Kristiansand képviselő-testületében 11 párt szerepel.

- Ott úgy érzik, hogy az eltérő látásmódok és a viták közepette fejlődik a település.

A delegáció tagjai a MOT programról is hallhattak. A szó norvégul bátorságot jelent: arra nevelik a középiskolásokat, hogy merjenek nemet mondani, ha valamit nem szeretnének, álljanak ki magukért, és mégis közösségi, társaikat támogató emberként legyenek jelen a társadalomban. Segítsenek kortársaiknak, ha bajba kerülnek.

- Az esélyegyenlőséggel kapcsolatban valóban új impulzusokat kaptunk, de Kisrécse, ha kicsiben is, példa lehet a nők szerepvállalását tekintve, hiszen a polgármester mellett két nő dolgozik – folytatta Tóth Lucia. – A norvégiai tapasztalatokat igyekszem majd beépíteni a munkámba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában