Hagyományteremtés

2017.12.19. 10:00

Sétáló borkóstoló Újhegyen

A borok szépen letisztultak, hiszen már túl vannak az első fejtésen, derítésen és szűrésen is – derült ki egyebek közt a község melletti Újhegyen megtartott sétáló kóstolón.

Gyuricza Ferenc

A szombaton első ízben megtartott program résztvevői Fotó: Újhegyi Borbarátok Egyesülete

A hét végi rendezvényt most első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel szervezte meg az Újhegyi Borbarátok Egyesülete.

- A szervezetünk célkitűzései közt nemcsak a minőségi szőlő- és bortermelés elősegítése szerepel, de vele párhuzamosan szeretnénk az Újhegy hírnevét is öregbíteni, illetve a helyi adottságokra alapozott idegenforgalmat is fejleszteni – mondta az egyesület elnöke, Kaj István. – Ennek egyik eszköze a borturizmus fejlesztése. Próbaképpen egy új kezdeményezést vezettünk be idén, úgynevezett sétáló kóstoló alkalmával ismertetjük meg az itt termelt borokat az érdeklődőkkel.

A szombaton első ízben megtartott program résztvevői Fotó: Újhegyi Borbarátok Egyesülete

A szombati eseményen három pincénél öt gazda összesen 11 borát kóstolhatta meg az a mintegy harminc vendég, akiknek fele Budapestről, míg a többi résztvevő Kiskunhalasról, illetve Zalaegerszegről érkezett. A meghívottak közt volt dr. Kántor Mónika, aki az egyesület munkáját már évek óta segíti mentorként.

- A kínálatban vörös-, fehér- és rozéborok egyaránt helyet kaptak, de ezen belül is érvényesült a fajtagazdagság – sorolta Kaj István. – Három vegyes bor mellett nyolc különböző fajtabort kóstoltak a résztvevők. Ezek már teljesen tiszta, egy előre jól megtervezett technológia alapján az első fejtésen, a derítésen és a szűrésen is átesett, nagyon stabil borok voltak.

Kaj István azt is hozzátette: az első sétáló kóstoló kifejezetten jól sikerült, a körülményeket sikerült úgy megteremteniük hozzá, hogy arra a jövőben is tudnak majd alapozni, azaz biztosan lesznek a későbbiekben hasonló rendezvényeik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában