Advent

2017.12.05. 09:30

Rendezvények az adventi időszak nyitányán

Advent beköszöntével az elmúlt hét végén elindult a téli ünnepkörhöz, a karácsonyvárás hangulatához kötődő programok sorozata Zalában.

Gyuricza Ferenc

Fotó: A szerző

Számos településen az adventi koszorú első gyertyájának a közös meggyújtása adta az alkalmat az együttlétre, másutt kézműves foglalkozásra gyűltek össze a helybéliek, de arra is volt példa, hogy már a Mikulás is megérkezett.

A mintegy 300 lakosú Kerkabarabáson asztali díszek és adventi koszorúk készítésével hangolódtak az ünnepre a településen élők. A helyi művelődési házban több tucatnyian dolgoztak, egymást segítve.

A kerkabarabási kézműves foglalkozás résztvevői nemcsak saját maguk, de a településen élő idősek és egyedülállók részére is készítettek adventi koszorúkat, asztali díszeket. A képen balról Asztalos Ibolya, Kiss Miklósné, Szekér Bálint, Kovács Melinda és Szilágyi Krisztina Fotó: Gyuricza Ferenc

- Tavaly hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg az első adventi kézműves foglalkozást, amelynek sikere arra ösztönzött bennünket, hogy idén is megismételjük – foglalta össze lapunknak Vidáné Kerese Zsuzsanna polgármester. – Arra kértük a helyieket, hogy jöjjenek el, készítsenek maguknak, vagy akár családjuknak dísztárgyakat, de közben gondoljanak az idősekre, az otthonukból csak ritkán kimozduló egyedül élőkre is, és őket is lepjük meg egy asztali dísszel vagy adventi koszorúval. Az ehhez szükséges alapanyagot mi biztosítjuk.

A polgármester hozzátette: ez a kezdeményezés is jól sikerült, az elkészült ajándékokat a napokban ki is hordják a falubelieknek, karácsony előtt pedig az önkormányzat ajándékát vehetik át a családok.

Zalalövőn Pintér Antal gyújtotta meg az adventi koszorú gyertyáját Fotó: Gyuricza Ferenc

- A négy gyertya azt jelképezi, hogy ebben a városban a zalalövőiek egyek lehetnek a szeretetben is – mondta Pintér Antal polgármester az észak-zalai városban vasárnap megtartott adventi rendezvény során mondott köszöntőjében. A város önkormányzati vezetője az élet szimbólumának nevezte a zöldellő adventi koszorút.

Zalalövőn évek óta visszatérő hagyomány, hogy a Salla Művelődési Központban egy komplex rendezvénnyel indítják az adventet. A gyerekeket kézműves foglalkozás, a felnőtteket a Magyarucca Egyesület Innen és túl című lélek-kereső versdalos műsora várta az intézmény jóvoltából, de a helyi Borbarát Kör Egyesület is csatlakozott a programhoz, ők többek közt forralt borral kínálták a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában