Tudomány

2017.11.06. 17:00

Széchenyi István szellemiségéről, munkásságáról is megemlékeztek Nagykanizsán

A Magyar Tudomány napja alkalmából szakmai fórumot tartottak a Medgyaszay Házban.

Szabó Zsófia

Mérksz Andor, a GTTSZ megyei elnöke, dr. Jaskó Szilárd, Dénes Sándor, Kovács Katalin, Bene Csaba és Gerencsér Gergő, az Országos Szónok Verseny első helyezettje a szakmai konferencián

Fotó: Szakony Attila

1825 november 3-án Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Mindezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. E napot az országgyűlés a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította, tizennégy esztendővel ezelőtt.

Ehhez kapcsolódóan országszerte különböző rendezvényeket, szakmai konferenciákat is szerveznek.

Nagykanizsán a város önkormányzata, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum (NSZC) és a Gazdálkodási Tudományos Társaságok Szövetségének (GTTSZ) Nyugat--dunántúli régiója szervezett idén is fórumot, melyen több előadást hallhattak a megjelentek: a zeneművészeten át a digitális világig.

A résztvevőket elsőként Dénes Sándor polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: a kreativitás, találékonyság képessége lehetővé teszi mindenkinek, hogy változtasson a környezeten, ezáltal élhetőbbé, emberibbé tehetik a világot.

Mérksz Andor, a GTTSZ megyei elnöke, dr. Jaskó Szilárd, Dénes Sándor, Kocsis Katalin, Bene Csaba és Gerencsér Gergő, az Országos Szónok Verseny első helyezettje a szakmai konferencián ; Fotós. Szakony Attila

– A tudásnak nem csak a világ titkait kell felfedni, hanem azokat mindenkinek közérthetővé kell tenni – fogalmazott a városvezető.

Bene Csaba, az NSZC főigazgatója pedig azt hangsúlyozta: a jövő generáció figyelmét ugyan nehezebb felkelteni a különböző tudományágakkal kapcsolatban. Azonban, ha közérthetővé teszik számukra – akár a szakmai konferencia révén – hogy a kutatások, a tudományos tények az életüket segítik, s hatással vannak rájuk is, szélesedik a látókörük és érdeklődőbbek lesznek.

A nap során Kocsis Katalin zenei könyvtáros, blogger Erdősy Eugénia, néhai primadonna életéről és haláláról tartott előadást, majd az országos szónokverseny győztese, Gerencsér Gergő diák mondott verset. A jövő munkahelyeiről dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens beszélt: az ipar fejlődésétől az egymással kommunikáló számítógépekig.

Előadásában jelezte: emberekre a jövő állásaiban is szükség lesz. Nem fogják a számítógépek teljes egészében helyettesíteni az embert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában