Méz

2017.11.29. 15:00

A mézfogyasztást népszerűsítették a zalaszentgróti Koncz Dezső iskolában

A Koncz Dezső Általános Iskola, Kollégium, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertan Intézményben az elmúlt tanévben indult útjára a Mézes reggeli program, amely az idén november 23-án rendeztek. A programról Mérkszné Kovács Krisztina és Hegedüs Istvánné gyógypedagógusok, szervezők küldték az alábbi beszámolót.

Szabó Judit

A mézkirálynővel is találkoztak Fotó: Koncz Dezső iskola

A Mézes reggeli program hazai bevezetésének előzménye egy szlovén kezdeményezés tízéves gyakorlata, amelyet már több európai uniós ország átvett. A program célja a méhek megóvása és az egészséges táplálkozás tudatosítása, valamint a helyben termelt élelmiszerek népszerűsítése.

Az értelmileg és tanulásban akadályozott tanulókat nevelő, oktató zalaszentgróti iskola fontos feladatának tartja a tanulók egészségi állapotának megőrzését és javítását, és pozitív minták átadásával törekszik az egészségtudatos magatartás és életmód, a jó szokások kialakítására. Ennek megvalósítására az év folyamán az iskolában különböző tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokat, tematikus napokat szerveznek. Az idei Mézes reggeli különlegessége volt, hogy a rendezvényen előadóként részt vett Balla Nóra, a 2017-ben megválasztott mézkirálynő is, aki interaktív bemutatója során sok hasznos és érdekes információt adott át a tanulóknak a méhcsaládok szorgalmas életéről, a mézkészítés folyamatáról, a méz jótékony hatásairól, gyógyító erejéről.

A mézkirálynővel is találkoztak Fotó: Koncz Dezső iskola

A program keretében Pető Zsolt, a Keszthelyi Méhész Egyesület elnöke és a mézkirálynő átadták azt az 52 kilogramm, különböző fajtájú termelői mézet, amelyet az egyesület tagjai adományoztak az iskolának.

A továbbiakban Pető Zsolt előadásában a tanulók közelebbről megismerkedhettek a méhészek munkájával, eszközeivel. A méztotó kérdéseire lelkesen válaszolókat a méhész propoliszos nyalókával jutalmazta. A gyerekeknek különös élmény volt felöltözni a méhészek ruhájába, kipróbálni a méhész munkájának legalapvetőbb eszközeit, belenézni egy kaptárba.

Természetesen most sem maradhatott el a mézkóstolás, ahol Skapér Zoltán helyi méhész jóvoltából a térség jellemző mézfajtáit ízlelhették meg a tanulók és a pedagógusok.

A méhészek az adománnyal Fotó: Koncz Dezső iskola

A program keretében kihirdették a témához kapcsolódó rajzverseny eredményét.

A Mézes reggeli eredményességét jelzi az is, hogy a pedagógusok és a tanulók pozitív visszajelzései alapján ez a program biztosan folytatódik a jövő tanévben is, újabb ötletekkel gazdagítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában