Hungarikum napok

2017.11.23. 16:45

Az értékek gyűjtése erősíti a közösséget, az identitást és a jövőt is

Pénteken többek között az íjászattal és a solymászattal is ismerkedhetnek az érdeklődők a Hungarikum napok rendezvényén és kulturális élményben is lehet részük.

Keszey Ágnes

Évek óta megrendezik a hévízi Hungarikum napokat, az idei rendezvény első napján, csütörtökön a fürdőváros és a környező települések alkotóival, értékeivel ismerkedhettek a résztvevők.

- Olyan tematikus napokat álmodtunk meg, ahol két napon át – pályázati támogatással -a szakma, a hungarikumok, a nemzeti és helyi értékek találkoznak. Azt gondoljuk, érdemes példaként bemutatni az aktívan működő helyi értéktár bizottságokat, hiszen jó volna, ha a a helyi értékek gyűjtése példa lehetne. Olyan módszereket, technikákat is be tudnak mutatni, melyek révén azok, akik esetleg még nem hoztak ilyet létre vagy kevésbé élénken működnek, felzárkózhatnak – összegezte a Városházán zajló eseményt Miklós Beatrix, a Hungarikum Programiroda vezetője.

Szakáli István Loránd helyettes államtitkár a hungarikumokról tartott előadást

 

Szakáli István Loránd, Miklós Beatrix és Papp Gábor

A Hungarikum Napok része egy szakmai konferencia is, melynek nyitó előadását Szakáli István Loránd hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartotta. Szólt a 2012-ben elfogadott törvényről és két éve a határon túli térségek becsatlakozására is lehetőséget biztosító módosításáról is. Bemutatta a nemzeti értékpiramist, azt a folyamatot, hogyan vezethet az út a helyi értéktől a hungarikummá válásáig. Az elmúlt öt évben több mint ezer helyi értéktár (ez a hazai települések egyhamada) jött létre Magyarországon, határon túl közel száz minden hazai megye létrehozta a magáét, a magyar értéktárban 157 kiemelkedő nemzeti érték szerepel és 67 hungarikumunk van, melyeket úgy is szoktak emlegetni hogy Magyarország nagykövetei a világban. Szólt arról is, hogy az értékek feltérképezése és összegyűjtése nem csak a helyi és térségi közösséget és az identitást erősíti, szerepük van a települések jövőjében és a turisztikai vonzerő növelésében is.

–Amikor gazdaságfejlesztésről beszélünk, nagyon fontos, hogy az adott közösség, település, aki a jövőt tervezi és fejlesztési stratégiát készít, tudatában legyen, hogy melyek azok az értékek, azok az erősségek, melyekkel gazdálkodhat. Arra kell őket sarkallni, hogy ha fejlesztési tervekben gondolkodnak, nyúljanak a helyi erőforrásaikhoz, melyek legtöbbször a helyi értékek – villantotta fel az értéktárat egyik jelentőségét Szakáli István Loránd. Példaként szólt Hévíz természeti adottságáról, a tóról, mely nem csak gyógyászati idegenforgalmi vonzerő is. A Hungarikum Napokra ma is várnak minden érdeklődőt: délután – több más mellett – a Városházán solymászattal, íjászattal, Békés megyei értékekkel és ízekkel ismerkedhetnek az érdeklődők, akiket fotókiállítás is vár, a helyi gimnazisták erre az alkalomra ír, értékekről szóló novelláikat olvassák fel.

Hungarikum a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat. Így az eseményen a városról és értékeiről is sok szó esett. A rendezvényen Papp Gábor polgármester köszöntötte a Hungarikum Napok résztvevőit, Kepli József alpolgármester szólt a fürdővárosról, s több szempontból mutatta be a hévízi tavat: mint természeti, mint kulturális érték és mint gyógyászati-turisztikai termék. A Szent András Reumakórházat, a tó gyógyhatásait és a tradicionális hévízi gyógykúrákat dr. Mándó Zsuzsanna orvosigazgató mutatta be. Hermann Katalin a helyi értéktár bizottság elnöke és Horváth Orsolya, a hévízi turisztikai szervezet elnöke is tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában