Pályázat

2017.10.06. 08:45

Több intézmény villanyszámlája is nullára csökkenhet

13 oktatási intézmény villanyszámlája jócskán lecsökkenhet, köszönhetően annak a beruházásnak, amelyről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Zalaegerszegi Tankerületi Központban.

Arany Gábor

Kajári Attila igazgató arról számolt be, hogy sikerrel pályáztak napelemrendszerek telepítésére. A 225 millió forintot meghaladó beruházásban 1480 darab, összesen 2442 négyzetméter felületű, 407 kW teljesítményű napelemet telepítenek 13 iskolában a lenti, zalaegerszegi, zalaszentgróti járásban. Az érintett intézmények: Zalaegerszegen az Öveges, az Izsák és a Béke ligeti, valamint a zalalövői, pákai, gellénházai, baki, salomvári, zalaszentiváni, nagykapornaki, teskándi, pókaszepetki és Lentiben az Arany János Iskola. A tervek szerint a legkésőbb jövő nyárra elkészülő, az oktatás zavarása nélkül megvalósuló beruházás évente 20 millió forintos megtakarítást eredményez, ez az összeg pedig összevethető az említett intézmények éves áramszámlájával.

Hátsó sorban jobbról második Vigh László, harmadik Kajári Attila Fotó: Katona Tibor

Az igazgató úgy fogalmazott, hogy a megtakarítást az első években az energiahatékonyságot növelő további beruházásokra fordítják, a későbbiekben pedig a csökkenő üzemeltetési költségek miatt felszabaduló pénzt az iskolai oktatásra, tudják költeni.

A sajtótájékoztatón résztvevő Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy jó döntésnek bizonyult az alapfokú oktatási intézmények állami működtetésbe vétele. Különösen a kistelepülések önkormányzatai számára kedvező, hogy megszabadultak az egyre nehezebben finanszírozható költségektől. Az intézmények üzemeltetése rentábilissá vált, megkezdődtek a felújítások. Ennek része a napelemrendszerek telepítése, a cél pedig, hogy egyáltalán ne kelljen iskolai villanyszámlát fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában