Nem feledik, hogy értük haltak

2017.10.09. 10:30

Szombaton avatták fel a megújult világháborús emlékművet Miháldon

Felújították a településen az I. és II. világháborús emlékművet, melyet szombaton adtak át a helyi közösségnek.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Horváth-Balogh Attila

Az első és a második világháborúk csatamezőin hősi halált halt 91 miháldi katonának 1943-ban állítottak emlékművet a településen. Ezen a rendszerváltást megelőzően kisebb javítások történtek csak, a teljeskörű felújításra most került sor. Az ünnepségen Gerő Sándor polgármester, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Hári Gábor könyvtáros mondott beszédet – utóbbi az emlékmű történetébe, a háború miháldi vonatkozásaiba nyújtott bepillantást.

Fotó: Horváth-Balogh Attila

– Az emlékmű felújítására a Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomtudományokért Közalapítvány XX. Század Intézetének támogatásával kerülhetett sor – hangsúlyozta beszédében Gerő Sándor polgármester. – Egymillió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk el, amit az önkormányzati önrésszel együtt fordíthattunk az emlékmű és környezete rendbetételére.

Cseresnyés Péter azt mondta: a hős katonák azért harcoltak, hogy a magyar nyelv és identitás megmaradjon. Leszögezte, ezért nekünk, ma élőknek is harcolni kell. Az emlékművet Bengyák Vince plébános áldotta meg. Az ünnepség méltóságához Horváth István Radnóti-díjas versmondó, valamint a miháldi óvodások, iskolások műsora is hozzájárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában