Kuriózum

2017.10.07. 16:51

Murafölde kuriózum gyümölcse, a kivi

A kivi a Muravidék és a Mura Nemzeti Program mezőgazdasági ágának fontos gyümölcse, egyik pillére lehet, azon dolgozunk, hogy a támogatási rendszerben az állam nyújthasson segítséget azoknak, akik nagyobb felületen szeretnének kivit termelni.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter és Miklós Ákos Márton az ültetvényben. Szebb, nagyobb gyümölcsöket terem Becsehelyen a kivi, mint amilyenekkel a legtöbb áruház polcain találkozhatunk. Ez is azt jelzi, optimális a térség a gyümölcsfaj nagyobb arányú telepítéséhez Fotó: Gergely Szilárd

Ezt Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Mura-programért felelős miniszteri biztos mondta ma délután sajtótájékoztatóján, melyet a becsehelyi kiviültetvényben tartott annak tulajdonosával, Miklós Ákos Mártonnal.

A miniszteri biztos kijelentette: Miklós Ákos Márton 4 hektáros ültetvénye nem csak a térség, hanem az ország unikális értéke, ami példaként szolgálhat másoknak.

- Ez a Mura-program célja is, bizonyos agrárkultúra nagyobb felületen történő termesztésének támogatásával jövőképet adni azoknak, akik újra a földből akarnak megélni – szögezte le Cseresnyés Péter. – Sajnálatos módon nagyon sok zártkerti birtok hever parlagon, ezeket mind-mind újra lehetne hasznosítani olyan kuriózummal is, mint a kivi.

Cseresnyés Péter és Miklós Ákos Márton az ültetvényben. Szebb, nagyobb gyümölcsöket terem Becsehelyen a kivi, mint amilyenekkel a legtöbb áruház polcain találkozhatunk. Ez is azt jelzi, optimális a térség a gyümölcsfaj nagyobb arányú telepítéséhez Fotó: Gergely Szilárd

A tulajdonos, Miklós Ákos Márton elmondta: a kivi valójában már évtizedekkel korábban is biztonsággal termelhető lett volna az ország megfelelő termőhelyein, ám az agrárpolitika nem fordított rá kellő figyelmet.

- Murafölde, az elhagyott szőlőhegyi területeivel ideális a kivi termesztéséhez. A Nagykanizsa-Becsehely-Lenti vonulat klímája különleges, nem fagy el itt ez a gyümölcs – szögezte le a tulajdonos. – Én nagyon szeretném, ha mind többen, mások is foglalkoznának a termelésével, mert megéri, hazánkban még nincs természetes kártevője, sem kórokozója. Az ültetvény immár 13-14 tonnát terem, gyönyörű, nagyméretű gyümölcsöket szüretelhetünk, s a 4 hektár teljes termésmennyiségét egy nagy áruházláncnak értékesítjük.

A fiatal termelő azt is elárulta: a kivi tekintetében keresleti piacról beszélhetünk, tehát az áruházak, üzletek keresik meg őket az áruért.

Cseresnyés Péter hozzátette még: információi szerint a dél-zalai térségben már 4-5 termelő szeretne 10-20 hektárnyi területen kivit telepíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában