AUTÓKROSSZ

2017.10.16. 07:00

A kanizsai Radák Attila már a következő bajnoki szezonra készül

A többszörös magyar bajnok, 43 éves nagykanizsai Radák Attila év közben kapcsolódott be újra a sportág hazai pontvadászatába, és azóta két versenyt is megnyert.

Benedek Bálint

Radák Attilát a benzingőz fiatalon rabul ejtette: 1989-ben édesapja, a neves versenyző Radák Sándor példáját követve állt rajthoz először. Pár évre rá pedig már bajnokságot nyert az 1600 köbcentiméteresek közt.

- Soha nem fejeztem be igazán a pályafutásomat, ezt a világot nem lehet elhagyni, akik szerepeltek valamilyen technikai sportban, tudják, miről beszélek – kezdte Radák Attila. – Ma már pusztán az élmény kedvéért nyomom a gázt az autókrossz országos bajnokságban, az eredmény kevéssé számít. Ettől függetlenül mindig úgy állok rajthoz, hogy elsőként szeretném meglátni a kockás zászlót. De ha nem sikerül, nem emésztem magam.

Radák Attila és a Suzuki Hayabusa motorral szerelt új autó. „Ezt a világot nem lehet elhagyni”
Fotó: Szakony Attila

A szezon májusban indult, ám a kanizsai pilóta csak augusztusban kapcsolódott be a pontvadászatba. Ennek prózai oka, hogy versenygépe (és benne egy 1400 köbcentiméteres, Suzuki Hayabusa motorkerékpárból származó erőforrás) addigra készült el. A Kanizsa Autocross SE csapatával szerették volna kihozni az átlagos szériamotorból a maximumot, ezért nem vállaltak felesleges kockázatot.

- A buggyk 1600 köbcentiméteres kategóriájába neveztem – folytatta Attila. – Két, karakterében eltérő pályát választottam. Dömsödön nemzetközi zónaversenyt rendeztek, ahol a magyarok mellett osztrák, szlovák, cseh indulókkal együtt köröztem. Ezen a helyszínen nem volt könnyű dolgom, hiszen a mezőnyből indultam, de néhány nehezebb előzést követően az élre álltam, és megnyertem a kategóriámat. A túrkevei viadal sem volt egyszerű: a talajt fellocsolták ugyan, de alatta poros maradt, ezért kifejezetten csúszós terep fogadott. Ettől talán még izgalmasabb lett, de az első kanyarban elcsíptem az első helyet, amit a végéig meg is tartottam.

Aztán egy futam kimaradt a kanizsai versenyzőnek, aki azonban ezen a hétvégén, a szezont záró dömsödi viadalon újra ott lesz a nemzetközi mezőnyben.

Fotó: Szakony Attila

- Természetesen a győzelemét szállok harcba – mosolygott a pilóta. – És már alig várjuk a következő évet, amelyre továbbfejlesztjük a jelenlegi autónkat. Továbbra is a kellemes időtöltésen van a hangsúly, és ha nyerünk mellé még néhány futamot, az csak hab lesz a tortán.

A csapatnál azt sem bánnák, ha Radák Attila jó példájával a fiatalabb generáció tagjait is sikerül kimozdítani a számítógépek mellől. A kanizsai pilóta szerint ez a világ egy nagy baráti társaság, ahol fontos az összetartás és az autókrossz szeretete.

 

Ezek is érdekelhetik