Hétvége

2017.10.07. 15:30

Harminckét kisállattal él együtt az állatbarát fogorvos

A szeretet nyelvén bármilyen állat könnyedén idomítható – vallja dr. Hetey Susanna fogorvos, aki Németországból az érettségit követően telepedett le az országban.

Benedek Bálint

Nagy a szerelem. Cseri Subás Perec (balról) és Füsti nagyon jól érzik magukat dr. Hetey Susanna társaságában Fotó: Szakony Attila

Nagyrécsei otthona szintén a pozitív életszemléletéről tanúskodott, hiszen több állattal vette körül magát. Már az ajtóban két eleven puli fogadott, de rajtuk kívül még 8 eb tagja a társaságnak, ahogyan 7 macska, 12 pinty, 2 afrikai törpe sün és egy nyúl is teljes jogú családtag.

Nagy a szerelem. Cseri Subás Perec (balról) és Füsti nagyon jól érzik magukat dr. Hetey Susanna társaságában Fotó: Szakony Attila

- A rajongás még gyerekkoromban kezdődött, amikor a szüleim megengedték, hogy legyen egy egerem – mesélte dr. Hetey Susanna. – Annyira szerettem volna foglalkozni a kis állattal, hogy a szülői háztól 25 kilométert buszoztam a barna csöppségért. Volt ugyan ketrece, de azt nyitva hagytam, ezért szabadon kószálhatott a szobámban. Persze mindig felmászott hozzám az íróasztalra, megrágta a füzeteim szélét. Építettem egy létrát az ágyamhoz, ezen ügyesen felkapaszkodott és minden reggel egy puszival ébresztett.

Egy huncut, „ártatlan” pillantás

Ekkor kötött örök barátságot az állatokkal, s megtanulta: az irántuk táplált őszinte szeretet kifizetődő. Magyar származású édesapja Németországban pulik tenyészeti elnöke volt, s szintén gyermekként kapott tőle egy pulit, akit testvéreként szeretett. Körbejárta vele a világot, Dániában világgyőztes lett, de kétszer Európa bajnoki címet szerzett, többszörös fajta és klubgyőztes is.

- A cserszegtomaji fekete Cseri Subás Perec névre hallgató kölyök puli ugyancsak elérheti ezt a szintet – folytatta a doktornő. – Olyan kitűnő alomból származik, hogy már az első versenyén remekelt, a legjobb kölyöknek járó elismerést kapta meg. Sőt 10 hónaposan a junior korosztályban is tarolt. A jövőre nézve bizakodásra adhat okot, hogy a 35 győztes fajta versenyében az előkelő harmadik helyet szerezte meg.


Cseri Subás Perec kupái bizonyítják, hogy nagy jövő állhat előtte

A nívós viadalokon a szigorú bírák figyelik a pásztor kutya felvezetését, küllemét, de nézik a fajta jellegeket és hogy mennyire tökéletes. Végigtapogatják a kutya testét, a fogazatát is megvizsgálják és összevetítik az azonos pulikkal.

- Nincs okunk a panaszra, Perec feje kerek és zsinóros a bundája, fiatal kora ellenére is jó az idegrendszere, kiegyensúlyozott és fegyelmezetten viselkedik – tette hozzá a gazdája. – Ehhez persze hozzátartozik, hogy a többi társával együtt szeretetben nőhet fel, s mindegyik állattal sokat foglalkozunk, sőt minőségi táplálékot kapnak. A lazacolajtól szép lesz a bundájuk, a vitaminok az egészségüket óvják, de a finom sült csirkemell is szerepel az étrendjükben. Bár Perec elég finnyás, ezért egyáltalán nem biztos, hogy minden nap elfogadja ezt a kosztot. S ha nem lenne elég a törődés, akkor imádja, ha cirógatják a hasát.

A fekete puli a beszélgetés közben is igényelte a simogatást, míg a 14 éves fehér puli, Füsti ugyanezt várta el az újságírótól. Dr. Hetey Susanna szerint az állatok őszinte szeretetükkel hálálják meg a törődést, amitől az embereket is feltöltik energiával. Ezért értetlenül áll az állatkínzás előtt.

- Megszigorították az állatvédelmi törvényt, de nagy a szakadék azok között, akik imádják, és akik bántják az élőlényeket – tette hozzá. – Jó lenne, ha a gyerekek korán, már az általános iskolában egy tantárgy megtanulnák mit is jelent a gondviselés, s akkor talán egészségesebb világban élhetnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában