Minden mi jó

2017.10.06. 08:00

Hagyományos betakarító napot rendeztek Reziben

Régi szokás szerint Szent Mihály napja a gazdasági év vége. Reziben ennek alkalmából rendezték meg a betakarítónapot.

Keszey Ágnes

Nagy volt a sürgés-forgás a turistaház udvarán a betakarítónapon, amelyen műsorukkal a régi hagyományokat is felidézték a helyi óvodások és iskolások. Termények, saját készítésű finomságok és portékák vására is várta az érdeklődőket.

A helyi óvodások tésztát formázhattak, majd megkóstolhatták a frissen sült finomságot Fotó: A szerző

– A mai nappal bezárjuk a mezőgazdasági évet, ezzel a programmal ünnepeljük meg, hogy szerencsénk volt idén is, és betakaríthattunk – mondta el Tafota Isvánné, a település művelődésszervezője, a rezi Várbarátok Köre elnöke. A faluban ugyanis a turistaház mellett már évek óta működik egy közösségi kert, melynek zöldségeit, gyümölcseit sokféleképpen hasznosítják.

Hagyományos burgonyás, valamint céklás, sárgarépás-cukkinis, mangoldos tócsi és savanyított kerékrépa leves is készült Fotó: A szerző

– Jónak mondható az idei termés: a kút bírta, így tudtunk öntözni, a szárazság így nem okozott gondot. Elsősorban konyhakerti növényeket, hagymaféléket, burgonyát, paprikát, paradicsomot, káposztát termelünk és feldolgozunk – tudtuk meg Tafota Istvánnétól.

A savanyúságok, fűszeres és sima paradicsomlevek, gyümölcslevek, lekvárok, köztük a híres rezi bicske (azaz csipkebogyó) és más finomságok nagy része a helyi közkonyhára kerül. A közösségi kertművelés példát is mutat: újra többeknek lesz saját termés az asztalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában