Halottak napja

2017.10.27. 10:30

Felújított temető várja a novaiakat Mindenszentekkor

Még a Mindenszentek ünnepe és a Halottak Napja előtt befejeződik a göcseji község temetőjének felújítása. A tavaly elkezdett program folytatásaként ezúttal a belső sétányok térkövezésére, illetve a világítás megoldására került sor.

Gyuricza Ferenc

Fotó: A szerző

A munkálatok kapcsán Lendvai Jenőné polgármester kiemelte: tavaly a temetőhöz vezető járda és a parkoló térkövezése történt meg, illetve új, kovácsoltvas elemeket tartalmazó kerítést is kiépítettek.

– Ez évben a temető belső sétányainak felújításával folytatódott a program – folytatta a polgármester. – Közel egy kilométernyi szakaszra került új térburkolat. Nemcsak egyszerűen sétányokat alakítottak ki a szakemberek, hanem néhány helyen, például a ravatalozó előtt, valamint a keresztek környékén kisebb tereket is kiépítettek.

Fotó: A szerző

A novai temető viszonylag nagy alapterületű, hiszen már a XVIII. század végén is e helyen temetkeztek a falu lakói. A térköves sétányok kiépítése a domborzati viszonyok miatt is szükséges volt.

Lendvai Jenőné hozzátette: ennek a költsége mintegy tízmillió forintot tett ki, amire a fedezetet az adósságkonszolidációra nem szorult települések részére juttatott állami támogatás biztosította. A göcseji település éppen tízmillió forintot kapott, emiatt az egyéb munkálatokat már saját bevételeik terhére kellett elvégeztetniük.

– A temető esti megvilágítása érdekében tizenegy kandelábert állítottunk – folytatta a község önkormányzati vezetője. – Ezek nem világítanak állandó jelleggel, csak a szükséges esetekben, például Mindenszentek előtti estéken, manuálisan kapcsoljuk fel őket. A későbbiekben pedig néhány pihenőpadot is kihelyezünk a temető egyes pontjaira.

Ugyancsak saját erőből térkövezteti le az önkormányzat a faluközpontból a temetőhöz vezető Göcsej út menti járdát. Ez egy 160 méteres szakasz,s a járda szélességét 160 centiméterben határozták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában