Biogáz

2017.10.24. 14:18

Biogáz üzemet terveznek Zalaegerszegen

A megyeszékhely közgyűlése legutóbbi ülésén egyhangúlag támogatta egy hőenergiát előállító biogáz üzem létesítését.

Magyar Hajnalka

Az ötlet a Búslakpusztán 1,3 milliárd forintos beruházásból megszülető hulladékkezelő tervei kapcsán merült fel.

A kutatásfejlesztési és innovációs projektbe ágyazott fejlesztés ugyanis módot kínál arra is, hogy a város javára hasznosuljon a hulladékkezelés során melléktermékként keletkező biogáz.

Zalaegerszeg önkormányzata már eddig is több eredményt mutatott fel a biogáz hasznosításában. Legújabban egy biogáz alapú távhőrendszer kiépítésének gondolata került reflektorfénybe, annak talaján, hogy több, egymáshoz közel elhelyezkedő önkormányzati épületet is szolgálhatna.

A Kis utcai óvoda, a Tipegő bölcsőde, a Zala Plaza, a jégcsarnok, a sportcsarnok és a stadion egymáshoz való közelsége miatt átgondolásra érdemes, hogy a fűtésüket egy közös, fermentációs biogáz üzemmel biztosíthatnák.

Az elképzelés a búslakpusztai biogáz mellett számol a Zalavíznél keletkező szerves gázzal ugyancsak. A tervezett projekt első üteme az üzem létrehozását jelentené, a második pedig a távhő eljuttatását a megcélzott intézményekhez. A fejlesztés révén kiváltható lenne a földgáz alapú fűtés, ami jelentős kiadáscsökkentést jelentene az önkormányzat számára.

A terv mintegy 0,5 milliárd forintos fedezetet kíván, amihez pályázati forrást remél a város. A közgyűlés felhatalmazta a Zalavíz Zrt-t a részletes megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában