Gyakorlat

2017.09.23. 12:00

A faluházban szállásolták el a lakókat – Védelmi gyakorlat volt Újudvaron

Lakosok tucatjait kellett szerdán ideiglenesen kitelepíteni, majd a faluházban elszállásolni, ételt, italt biztosítani számukra. A gyakorlatot a katasztrófavédelmi igazgatóság koordinálta.

Pásztor András

Az újudvari faluházat a gyakorlat idejére befogadóhellyé alakították át Fotó: Szakony Attila

Mivel a dél-zalai településen egy felső küszöbértékű veszélyes üzem – a propán-bután gázt tároló és palackozó Flaga Hungária Kft. – működik, ezért Újudvaron évente részleges, három évente pedig teljes körű védelmi gyakorlatot kell végrehajtani.

– Ezúttal az ideiglenes kitelepítést gyakoroltuk, a helyi védelmi csoport tagjai házról házra jártak és szóban értesítették az embereket – mondta Jakab Sándor polgármester, aki ezúttal a helyi védelmi bizottság elnöki funkcióit is ellátta. – A fő feladat az volt, hogy egy ideiglenes befogadó állomást alakítsunk ki, amire leginkább a faluház adottságai adtak lehetőséget. Biztosítanunk kellett a matracokat, a meleg takarókat, illetve ételről és italról is gondoskodni kellett.

Az újudvari faluházat a gyakorlat idejére befogadóhellyé alakították át Fotó: Szakony Attila

A gyakorlat amúgy jól sikerült, igaz az újudvariaknak már nagy rutinja van a mozgósításban. A helyiek amondók: jobb félni, mint megijedni.

A gyakorlat a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felügyelete mellett zajlott, de a helyi védelmi bizottság munkájában részt vett többek között a Kanizsai Dorottya Kórház, illetve a tömegközlekedést irányító ÉNYKK Zrt. illetékese is.

– A való életben még nem kerültem ilyen helyzetbe, és nem is szeretnék – árulta el a vastag takaróval bebugyolált Szász Istvánné, aki a tegnapi gyakorlat során egyike volt a kitelepített lakosoknak. – Az üzem és a település már évtizedek óta szimbiózisban él, s a hétköznapokban bele sem gondolunk, hogy akár komoly veszélynek is ki lehetünk téve, de a gyakorlatok alkalmával azért eszébe jut az embernek, hogy bizony veszélyes üzem működik a szomszédban.

Mint megtudtuk: a propán-bután gázt tároló és palackozó üzem nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, ezt egyébként a vonatkozó előírások is kötelezővé teszik.

– A gyakorlat rendben zajlott, mindenki tudta, hogy mi a feladata és azt profin el is látta – mondta Jakab Sándor polgármester, aki elismerte: felelős vezetőként sosem lankadhat a figyelme, veszélyhelyzet ugyanis bármikor kialakulhat. – Ha a faluban egyszer igazi katasztrófahelyzet lenne, minimum 300 emberről kellene gondoskodnunk – jelezte Jakab Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában