Online csalás

2024.06.10. 09:46

Becsapott eladó

Online csalás áldozata lett egy kispáli nő, aki egy futárszolgálattól kapott linket megnyitott, megadta a kért adatokat, majd elutalták a pénzét.

Zaol.hu

Forrás: Rendőrség

A rendőrség közlése szerint, a sértett egy online piactéren hirdetett egy terméket, aminek megvásárlására 2024. június 6-án jelentkezett egy vevő. Az ismeretlen nő felajánlotta, hogy az áru szállításának költségét vállalja. Kért egy nevet és e-mail címet, amire egy csomagküldő szolgálatéhoz megtévesztően hasonlító üzenet érkezett. Az eladó megnyitotta a benne lévő linket, és megadta a telefonjára érkezett kódokat. Ezután a mobilbankjától több sikeres utalásról kapott visszaigazolást. A számlájáról összesen 6 millió 700 ezer forintot emeltek le a csalók.

Az ügyben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Nem győzzük eleget ismételni: soha ne kattintson idegenek által küldött linkre!

– Mindig legyen körültekintő, ha online felületen vásárol! Amennyiben megoldható, ragaszkodjon a személyes átvételhez!

– Ha mégis elkerülhetetlen az előre utalás, akkor lehetőleg csak megbízható honlapról vagy ismerőstől vásároljon!

– Ha az utalást választja, akkor saját maga írja be számlavezető bankja honlapcímét, és onnan lépjen be netbanki felületére!

– Ha a csalók mégis sikerrel jártak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankja ügyfélszolgálatával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában