Katasztrófavédelem

2024.04.10. 08:30

Lakástüzek az év első negyedévében: riasztó statisztikák és fontos tanácsok

2024 első negyedévében összesen 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 31 ember vesztette az életét, 145-en pedig megsérültek.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) aggasztó adatokat tett közzé az év első három hónapjában bekövetkezett lakástüzekről. A tűzoltóságoknak 1414 órát és 3672 tűzoltójárművet kellett bevetniük a lángok megfékezéséhez. A tüzek 20 844 négyzetméternyi épített területet érintettek, 214 otthont lakhatatlanná téve, 641 embert pedig átmeneti elhelyezésre kényszerítve.

Megdöbbentő, hogy az 1939 érintett épületből mindössze 7-ben volt füstérzékelő. Ezek az eszközök korai riasztást adhatnak a tűz keletkezéskor, értékes időt nyerve a meneküléshez és a tűzoltáshoz.

A statisztikák alapján a lakástüzek leggyakoribb okozói a kémények (21%), a konyhai balesetek (16%), a hálószobában keletkezett tüzek (11%) és a nappaliban felcsapó lángok (6%). A tüzek hátterében gyakran elektromos problémák, fűtési hibák, nyílt láng használata, főzés vagy dohányzás áll. Az esetek 10%-ában felhalmozott lomok vagy a kertben égetett szemét okozott tüzet.

Kiemelkedő esetek:

Február 20-án Hevesvezekényben egy 300 négyzetméteres műhely-raktár égett le, de a tűzoltók megakadályozták a lángok átterjedését a lakóházra.
Január 21-én Álmosdon egy családi ház oltása nyolc órát vett igénybe, sajnos egy ember életét vesztette a tűzesetben.
A katasztrófavédelem 92 esetben indított tűzvizsgálati eljárást, 39 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel. A tűzoltók munkáját 88 esetben nehezítették gázpalackok.

Megelőzés:

A lakástüzek megelőzése érdekében az OKF tanácsolja füstérzékelő felszerelését a konyhába, hálószobába és nappaliba. A modern füstérzékelők okostelefonra is küldenek riasztást, így idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmét is hatékonyan biztosíthatjuk.

Fontos kiemelni a szén-monoxid mérgezés veszélyét is. Az év első negyedévében 391 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 63 ember szenvedett mérgezést, 6 ember pedig meghalt. A szén-monoxid zárt térben keletkezik nyílt láng égésekor, nem megfelelő levegő-utánpótlás esetén. Az ilyen helyiségekben álla

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában